La Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb l’Associació Valenciana de Suport a les Altes Capacitats intel·lectuals (AVAST), ha presentat el taller innovador “Construir l’edifici FARDATXO”. Este taller està dirigit a estudiants amb altes capacitats i s’emmarca dins del programa ‘Aconseguix el teu potencial’, que busca fomentar el desenrotllament intel·lectual i científic mitjançant activitats pràctiques.
Aprenentatge pràctic i innovador
Els participants han tingut l’oportunitat d’analitzar i experimentar amb conceptes clau relacionats amb la resistència estructural dels edificis, utilitzant reptes pràctics i construcció de maquetes. Este aprenentatge es fonamenta en investigacions de primer nivell dutes a terme en l’Institut ICITECH-UPV, específicament per l’equip Building Resilient, liderat pel catedràtic José M. Adam. El seu treball, pioner en el disseny d’edificis que eviten col·lapses catastròfics, va ser reconegut internacionalment en aparéixer en la portada de la revista Nature.
Unió de creativitat i enginyeria
El taller és impartit per investigadors de la UPV els qui han emfatitzat la importància d’unir creativitat i enginyeria per a enfrontar desafiaments reals en la ciència d’estructures. Mitjançant el joc i l’observació, els jóvens han comprés com l’enginyeria civil pot salvar vides, adquirint habilitats en pensament crític, creativitat i resolució de problemes.
Experiència educativa dels participants
“Els xiquets, xiquetes i adolescents participants han aprés de manera amena com materials i estructures poden resistir esdeveniments inesperats com a terratrémols o atemptats”, explica Lorenzo Marín, investigador i educador del taller.
Altres iniciatives de divulgació
Este nou taller se suma a la iniciativa de divulgació científica impulsada enguany per la UPV i AVAST, que ja ha realitzat tallers en àrees com la construcció de ponts i l’aplicació de física i sensors a través de telèfons mòbils. Totes estes activitats es realitzen en dissabtes per a facilitar la participació i estan orientades a mostrar la ciència i tecnologia de la UPV de manera pràctica i divertida.
Suport institucional i compromís
El projecte compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats com a part del pla anual de divulgació científica de la UPV, consolidant així el seu compromís amb la formació de futurs talents científics i tecnològics a Espanya.