L’editorial valenciana Barlin Llibres ha publicat la primera traducció al castellà de ‘El mal de les dones’, una obra emblemàtica de la historiadora i crítica estatunidenca Elaine Showalter sobre la relació entre bogeria, feminitat i poder. Esta obra, considerada un assaig fonamental del feminisme i la salut mental, va ser originalment publicada en anglés en 1981 sota el títol ‘The Female Malady’.
Showalter examina com la psiquiatria i la cultura han contribuït a construir la idea de bogeria femenina com un mètode per a controlar a les dones. L’autora recorre a diaris, cartes i escrits íntims de figures com Charlotte Brontë, Florence Nightingale, Doris Lessing o Sylvia Plath per a donar veu a dones que van ser estigmatitzades i silenciades mitjançant etiquetes com a histèriques o malaltes, especialment aquelles que van desafiar els rols tradicionals de feminitat.
Un assaig fonamental
El volum fix per títol ‘El mal de les dones. Bogeria i feminitat en la cultura anglesa (1830-1980)’ oferix una revisió històrica de la salut mental des d’una perspectiva de gènere i planteja la pregunta sobre quant d’aquell estigma persistix en l’actualitat. La professora Purificació Mascarell, experta en Estudis Hispànics, destaca que l’obra explora la vigilància i el castic que van patir les dones victorianes a les mans dels hòmens encarregats de diagnosticar-les i recloure-les.
Interés per la traducció
Mascarell relata que el seu interés per esta obra va sorgir en investigar el concepte de la histèria com a construcció social al servici del poder patriarcal, amb la sorpresa que no estiguera traduïda al castellà fins ara.
Crítica al discurs mèdic
L’assaig trenca amb la suposada objectivitat científica del discurs mèdic en evidenciar que el diagnòstic de la bogeria va ser usat com a forma de control sobre les dones que buscaven emancipar-se i transgredir les normes socials. Esta crítica contundent revela un passat psiquiàtric fosc i poc reconegut, generant indignació davant els patiments patits per tantes dones al llarg de la història.
Context històric i actual
Durant el període victorià, les dones que no encaixaven en l’ideal de feminitat eren diagnosticades amb histèria i hospitalitzades, un destí que va afectar nombroses escriptores, activistes i artistes. En l’actualitat, l’obra posa en relació este llegat amb dades contemporànies que mostren que les dones continuen sent les principals consumidores d’ansiolítics i reben més diagnòstics relacionats amb malalties mentals.
Reivindicació de les dones pioneres
Elaine Showalter reivindica la dignitat d’eixes dones pioneres, desobedients i rupturistes que el patriarcat ha etiquetat erròniament com a boges. La publicació de ‘El mal de les dones’ arriba en un moment on la salut mental és un tema central, aportant una mirada crítica i històrica sobre el tracte social i metge cap a les dones des del segle XIX.
Trajectòria d’Elaine Showalter
A més de la seua trajectòria com a activista i escriptora, Showalter ha sigut una figura clau en la segona ona del feminisme i una destacada crítica literària feminista. Va ser professora en la Universitat de Princeton, guanyadora de la Beca Guggenheim i creadora del terme ‘ginocrítica’, un enfocament d’anàlisi literària centrada en la perspectiva femenina. Actualment, és membre de la Reial Societat de Literatura de Gran Bretanya.