La Comunitat Valenciana ha confirmat la seua presència entre les 20 principals regions europees amb més reserves en allotjaments turístics de lloguer a curt termini durant l’últim trimestre de 2024. Este fenomen es registra en plataformes digitals líders com Airbnb, Booking i Expedia, evidenciant el creixement del turisme en esta comunitat autònoma espanyola.
Andalusia encapçala la llista a Espanya i la UE
Andalusia encapçala la llista a Espanya i en tota la Unió Europea amb més de 44 milions de nits reservades en 2024, quasi 10 milions més que en 2023. Esta xifra va consolidar a Espanya amb més de 170 milions de pernoctacions en allotjaments turístics l’any passat, la qual cosa representa un increment del 20% respecte a 2023. En comparació, França lidera amb 192 milions de nits reservades.
Volum de reserves per regions al darrer trimestre de 2024
Durant l’últim trimestre de 2024, Andalusia i Canàries van ser les regions amb major volum de reserves, amb 8,7 i 7,2 milions de nits respectivament. En eixe mateix període, també van destacar altres regions espanyoles com Catalunya, la Comunitat Valenciana i Madrid, posicionant-se entre les 20 regions europees més importants en turisme digital. A més, se sumen cinc regions italianes, quatre franceses, dos portuguesos i una regió cada una a Hongria, Polònia, Grècia i Àustria.
Ciutats amb més pernoctacions
Posant focus a les ciutats, Barcelona i Madrid van figurar com a destins urbans de gran popularitat, amb 12,5 i 11,8 milions de nits reservades, situant-se només darrere de París i Roma. Màlaga, Sevilla i València també són presents entre les 20 ciutats amb més pernoctacions a la UE.
Recuperació i creixement del turisme urbà
El turisme urbà ha mostrat una recuperació sòlida i una tendència alcista després de la pandèmia, amb totes les grans ciutats superant les seues xifres prèvies a 2020. Els majors creixements interanuals en 2024 es van registrar a Milà (27%), Roma (24,9%) i Madrid (24,4%), consolidant la volta del turisme internacional.
Xifres totals a la UE
En total, en 2024 es van comptabilitzar 854 milions de nits reservades a la UE, amb una mitjana de 2,34 milions de persones per nit, la qual cosa representa un augment del 19% respecte a 2023. Les xifres superen àmpliament les anteriors a la pandèmia, on en 2019 va haver-hi 512 milions de nits, que van descendir a 272 milions en 2020 durant la crisi sanitària.
Estacionalitat a Espanya
L’estacionalitat continua imposant-se, concentrant més del 30% de les reserves anuals a Espanya durant els mesos de juliol i agost, mesos clau per al sector turístic.
Resultats del primer trimestre de 2025
Quant al primer trimestre de 2025, Espanya va mostrar un creixement moderat del 2,8% en reserves d’allotjaments turístics, per davall de l’augment del 4,8% registrat en altres països de la UE. En els mesos de gener a març, Espanya va registrar prop de 30 milions de nits reservades, mentres França va superar els 32,5 milions. Destaca també la caiguda del 9,1% en reserves al març atribuïda al canvi en la ubicació de la Setmana Santa.
Nova normativa sobre turisme de curta duració a Espanya
En un esforç per millorar la regulació del turisme de curta duració, l’1 de juliol de 2025 va entrar en vigor una nova normativa a Espanya que exigix un codi de registre obligatori per a tots els allotjaments turístics. Esta mesura respon a la necessitat de controlar l’augment de pisos turístics il·legals, una problemàtica que afecta l’accés a la vivenda en un context d’alta demanda, pujada de preus i dificultats per a grups vulnerables.
Espanya, pionera en el registre únic per a lloguers de curta duració
Amb esta regulació, Espanya es convertix en el primer país europeu a implementar un registre únic per a lloguers de curta duració, buscant equilibrar el desenrotllament turístic amb la sostenibilitat i disponibilitat de vivenda per als seus ciutadans.