La consellera de Justícia i Administració Pública de la Generalitat valenciana, Nuria Martínez, ha expressat la seua ferma crítica davant les reformes legals impulsades pel Govern central que pretenen modificar l’accés a la carrera judicial i transferir funcions d’instrucció de jutges a fiscals.
Martínez advertix que estes modificacions podrien generar greus conseqüències per a la independència judicial i la separació de poders, ja que, sota la seua perspectiva, algunes causes que actualment afecten l’Executiu valencià podrien no haver sigut instruïdes si depengueren exclusivament de la Fiscalia.
La responsabilitat actual de jutges i fiscals ha de mantindre’s al marge de vaivens polítics
La responsabilitat actual de jutges i fiscals ha de mantindre’s al marge de vaivens polítics per a preservar l’estabilitat democràtica, va subratllar la consellera durant la seua intervenció en un acte professional. Els jutges i fiscals són un col·lectiu discret que ha protestat contra esta reforma, perquè atempta contra la independència judicial i posa en risc un període de pau democràtica des de la Constitució, va indicar.
Crida d’atenció de la presidenta del Tribunal Suprem
A més, Martínez va recordar el recent cridat d’atenció de la presidenta del Tribunal Suprem sobre la importància de la divisió de poders i la preocupació per les interferències que representen estes reformes.
Consens amb altres grups parlamentaris i associacions professionals
Des de la Generalitat, s’espera que els canvis es replantegen, emfatitzant la necessitat de consens amb altres grups parlamentaris i associacions professionals. La consellera va destacar que fins i tot sectors progressistes han expressat el seu desacord, principalment perquè es vulneren principis fonamentals com el mèrit i la capacitat en l’accés a la carrera judicial.
Moment inadequat per a implementar les reformes
No és el moment adequat per a implementar estes reformes degut, en part, a l’alta quantitat de causes de corrupció que afecten membres del Govern valencià i familiars del president, va apuntar Martínez, qualificant de macabre avançar en esta direcció ara.
Forma d’elecció del màxim comandament de la Fiscalia a Espanya
La consellera també va posar en qüestió la forma d’elecció del màxim comandament de la Fiscalia a Espanya, que depén del Govern, a diferència d’altres països europeus on esta designació és independent. Considera que esta dependència jeràrquica pot conduir a una colonització de la Justícia per part de l’Executiu.
Crítica a la política i defensa de la independència judicial
La gent està farta de la política que perd el focus en les persones, i si seguim en esta dinàmica el desgast serà irreversible, va advertir. Rebutja que estes reformes siguen un alineament amb models europeus, emfatitzant que mantindre la independència del poder judicial és clau per a evitar que Espanya es convertisca en una república bananera.
La consellera de Justícia valenciana es posiciona així en defensa de l’estabilitat institucional i crida a la reflexió profunda per a protegir els fonaments democràtics i la imparcialitat judicial a Espanya.