Desapareix una illa a l’oest del Pakistan

Imatges de l'evolució de l'illa aquests darrers 6 anys

Imàtgens de l’evolució de l’illa estos últims 6 anys | NASA

 

Al sud-oest del Pakistan, en setembre del 2013 i fruit d’un terratrèmol de magnitud de 7,7 en l’escala de Richter, va aparéixer una illa de fang que es va batejar amb el nom de Zalzala Koh. El nom de l’illa, que significa muntanya del terratrèmol, realment és un volcà de fang d’uns 20 metres d’altura, 90 metres d’ample i fins a 40 metres de llarg.

 

Les mides de l’illa i les seues condicions feien predir que no duraria massa. I així ha sigut. Les inclemències de l’oratge i les ones han fet que, després de 6 anys, l’illa acabara erosionada i novament engolida en les aigües de la mar Aràbiga. De fet, en imàtgens obtingudes a través de satèl·lits ja s’observava com el 2016 l’illa havia patit un clar retrocés. En les últimes fotografies del satèl·lit, captades el passat juny i segons ha informat la NASA, ja només s’aprecien les restes de sediments flotants propis de l’illa. A pesar d’això, el volcà seguix amagat davall de la superfície de l’aigua.

 

Imatge de l'illa Zalzala Koh l'any 2013 quan va néixer

Imatge de l’illa Zalzala Koh l’any 2013 quan va nàixer | NASA

 

Com es formen estos volcans?

L’activitat tectònica de la placa aràbiga, juntament amb l’eurasiàtica, són les principals causants de la formació d’esta illa de fang. Cada any, la placa aràbiga s’afona alguns centímetres davall de la placa eurasiàtica, en un procés anomenat ‘subducció’. D’eixa manera, el lent desplaçament va acumulant sediments en el límit amb la placa eurasiàtica produint, finalment, la formació d’un volcà de fang.

 

En el comunicat de la NASA, Mark Tingay, geòleg de la Universitat d’Adelaida (Austràlia), va explicar: «Les pressions dels fluids es tornen tan elevades que els sediments argilosos es comporten com si foren un líquid». El resultat? Un volcà de fang. En altres paraules, eixes formacions sorgixen quan les pressions són prou grans com per a fracturar les roques que hi ha per damunt, permetent que els fangs i els gasos emergisquen fins a la superfície.

 

Tot i així, l’erosió ha jugat el seu paper i, 6 anys després, ha fet desaparéixer novament l’illa davall de les aigües aràbigues. De fet, els volcans de fang són habituals en la regió i apareixen i desapareixen a gran velocitat. Per exemple, un cas recent el trobem en l’illa de Malan que, en dos ocasions en el 1999 i el 2010, va sorgir del no-res per a tornar a quedar submergida ràpidament. Per eixa raó, la NASA no descarta que l’illa Zalzala Koh puga tornar a emergir novament.

 

També pots llegir…

ÚLTIMES NOTÍCIES