Acció Ecologista critica el pla urbanístic d’Alfafar que ‘sacrificarà’ l’horta ‘clau’ contra les inundacions

VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)

Acció Ecologista-Agró ha posat en valor el paper “clau” de l’horta a Alfafar per a l'”amortiment” de les inundacions causades per la dana del passat 29 d’octubre, al mateix temps que ha denunciat que “es preveu un pla urbanístic denominat ‘Font Baixa’ que sacrificarà prop de 140.000 m2 d’estos terrenys per a la construcció de 36 torres, d’entre huit i deu altures, que albergaran 1.200 habitatges”.

“De nou ens trobem amb un pla que no respon a les necessitats de les veïnes d’Alfafar, ja que, en el cas de la demanda d’habitatges, hi ha moltes buides en el terme”, ha assenyalat en un comunicat l’organització, que considera que el projecte “obeïx al corrent epeculativa que ha fet que els nostres pobles siguen extremadament vulnerables a esdeveniments climatològics extrems, com el recentment viscut”.

Des del col·lectiu Horta Sud d’Acció Ecologista-Agró, en el qual s’ha integrat la plataforma Font Baixa, han assegurat que “precisament l’últim reducte d’horta que des del consistori volen cimentar ha fet de laminatge de les aigües” i “va evitar que un gran aparcament municipal prop de l’horta no fóra devastat”.

En este sentit, ha advertit que “segellar tota la superfície prevista i, per tant, augmentar el percentatge de sòl impermeable provocarà que, davant de futures pluges torrencials o vingudes de grans magnituds, que s’intensificaran amb el pas del temps a conseqüència de l’emergència climàtica, l’aigua córrega amb més brutalitat i virulència pels carrers d’Alfafar, Sedaví i Llocnou de la Corona”. “La destrossa serà encara més gran. Les pèrdues, materials i no materials potser també siguen majors”, ha lamentat.

Després de la dana, AE-Agró no entén “com tots estos embolics urbanístics, que ens exposen a reviure aquest tipus de tragèdies, continuen en peus”. “És el moment per a parar-se a reflexionar sobre l’ordenació que s’ha sigut fent del territori i com podem adaptar-ho a les condicions ambientals i ecològiques canviants”, ha subratllat.

Així, ha acusat a l’Ajuntament d’Alfafar d'”obstaculitzar la informació i la participació mediambiental del veïnat que s’oposa fermament al PAI de la Font Baixa, al que pretén anestesiar en base de mentides, negant tenir coneixement del pla que ell mateix promou com ecobarri”. Un pla “desfasat i caduc que mai hauria d’executar-se”.

El col·lectiu ha reivindicat la conservació i revitalització de l’horta d’Alfafar, la seua posada en valor i dinamització. “No val escudar-se en si el PGOU del 1992 ja preveia la urbanització d’aquest terrenys. Per al que volen fan reclassificacions, que normalment apunten en la línia de la desprotecció. Al revés també es pot fer i a més baix fonament. No hi ha cap impediment per a convertir-los en sòl no urbanitzable més enllà dels interessos econòmics d’uns pocs, com sempre”, ha resolt.

ÚLTIMES NOTÍCIES