L'important canvi en les pensions que arribarà de forma imminent

La nova mesura afectarà a més de 650.000 jubilats
El Govern vol desincentivar les jubilacions anticipades i incentivar la demora en la jubilació | Europa Press

Les pensions estan en el punt de mira del Govern des de fa setmanes. El Congrés dels Diputats ha començat esta setmana les reunions per a arribar a un acord sobre el sistema de pensions abans de què acabe l'any. Este és el termini que ha fixat el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, per al canvi que afectarà a més de 650.000 jubilats. El ministre ha advertit d'un fenomen perillós: l'11% dels espanyols situa les pensions com el seu principal problema. Esta inquietud, diu, propicia jubilacions anticipades que potser no es produirien si no hi haguera esta incertesa.

Segons el ministre, això genera una disminució dels ingressos i per això l'Executiu ha posat rumb al canvi en les pensions que inclourà diverses mesures. Es preveu arrimar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal, ja que segons la Seguretat Social, a finals de 2019 l'edat mitjana en què els treballadors comencen a cobrar-la és de 64 anys i cinc mesos, i l'edat legal de jubilació és de 65 i 10 mesos.

El pla per a conseguir-ho passa per desincentivar les jubilacions anticipades i incentivar la demora en la jubilació. El Govern creu que els coeficients per a la penalització de la jubilació anticipada no estan ben dissenyats: «a pensions més baixes hi ha menys incentius per a jubilar i amb pensions més altes hi ha més incentius», explica el ministre.

Este sistema, segons ell, fa que hi haja massa jubilacions anticipades. «Tenim un problema ací», assegura, i creu que cal «propiciar que qui vullga treballar més temps ho puga fer». El Govern estudia fórmules per a que es puga treballar més allà dels 65 anys, cobrar la mitat de la pensió i tindre una cotització molt xicoteta. Una d'estes opcions és la jubilació activa o parcial.

Vincular les pensions a l'IPC

José Luis Escrivá ha participat en la comissió del Senat a on ha indicat que cal crear els plans d'empresa que estan vinculats als convenis sectorials en què el treballador aporta al pla de pensions l'1% i l'empresa un altre 1%. Per a fomentar la Previsió Social Complementària hauria d'haver avantatges fiscals a les rendes mitjanes i baixes, ha assenyalat.

Escrivà aposta perquè les recomanacions seguisquen separant les fonts de finançament de les pensions. Proposa que es paguen, amb els pressupostos generals de l'Estat, les polítiques actives d'ocupació, les prestacions per cura de fills i altres subsidis, les subvencions a règims especials i les despeses de funcionament de sistema. Les negociacions del Pacte de Toledo, que es van interrompre per l'arribada del coronavirus, s'han représ i es preveu que concloguen abans de què acabe l'any. En elles s'inclourà la vinculació de les pensions a l'IPC i l'augment del número d'anys que es tenen en compte per al càlcul de la pensió.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram