Sanitat no descarta més morts per coronavirus que els que mostren les dades oficials

Ana Barceló, consellera de Sanitat Universal i Salut Pública

La consellera, Ana Barceló, en una imatge d’arxiu | EFE

 

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha assegurat que les dades de defuncions que traslladen al Ministeri per a la seua comptabilització són els casos que estan confirmats que han mort amb COVID-19. Per això, no descarta que hi puguen haver més, però tardaran bastant temps a poder-ho concretar, fins que no els arriben les dades dels Registres Civils i es bolquen en Salut Pública, un procés que en circumstàncies normals tarda tres mesos.

 

D’esta manera ho ha indicat Barceló en la seua compareixença d’este dimecres per a informar de l’evolució de la pandèmia del coronavirus en el territori valencià, que, fins hui, ha costat la vida a 724 persones en la Comunitat Valenciana, 89 en Castelló, 292 en Alacant i 343 en València, de les que 218 són usuàries de residències de majors.

 

«Donem les dades que tenim»

Preguntada per les dades que puga haver-hi de defuncions en Registres Civils i per si els familiars podran sol·licitar necròpsies per a poder tindre evidències científiques i reclamar judicialment per les defuncions, la consellera ha recordat que actualment estan prohibides les autòpsies, «s’entendrà perfectament per què», ha precisat.

 

Barceló ha posat l’accent que «sense dubte», les dades de les que disposen són les que comuniquen al Ministeri«És una dada que s’està demanant en totes les comunitats autònomes; donem les dades que tenim i els que ens estan certificant que efectivament se’ls ha fet el test i se sap i es coneix» la causa de la mort per COVID-19 tant en hospital com en casa, a on se li estiguera fent seguiment domiciliari.

 

«No és una ciència exacta»

En esta línia, ha detallat que si alguna persona ha mort en casa i no es tenia coneixement o sospita de COVID-19, o bé sí que n’hi havia però no se li havia pogut fer el test, «eixa informació l’oferirem quan tinguem eixes dades», ja que el Registre Civil no remet immediatament la inscripció de la defunció, que no es pot tindre fins que no es bolca en Salut Pública i es tracta d’un procés que, en circumstàncies habituals, tarda tres mesos.

 

«Puc entendre que s’hagen produït més defuncions i no tinguem la prova; pot donar-se el cas, clar que sí. Això no és una ciència exacta», ha indicat Barceló, qui ha insistit que, «des del primer moment», es comptabilitzen «tots els morts que tenim comprovat que tenen COVID-19, i ací estan incloses les persones que procedixen de residències» i han perdut la vida en l’hospital.

ÚLTIMES NOTÍCIES