Ángela de Miguel, nova presidenta de la Confederació Espanyola de la Petita i mitjana empresa (Cepyme), ha manifestat la seua profunda preocupació davant els atacs que està rebent el diàleg social, una ferramenta fonamental per a la negociació independent entre sindicats i patronal.
Durant la seua participació en la reunió dels òrgans de govern de la patronal autonòmica valenciana CEV, De Miguel va ressaltar la importància de mantindre viu este model de diàleg, reconegut i recolzat per la Constitució espanyola, l’Organització Internacional del Treball i la Unió Europea. Va assenyalar que Espanya és pionera en este sistema que busca millorar la qualitat de vida dels ciutadans a través d’acords socials ferms.
Un dels temes centrals de la intervenció de la presidenta de Cepyme va ser la preocupació per les constants pressions i atacs que, des de diversos fronts, posen en risc la independència i l’efectivitat d’este model de diàleg social. Negociem de manera independent per a afavorir als nostres sectors, territoris i comunitats, per la qual cosa estos atacs són summament preocupants, va explicar.
A més, Ángela de Miguel va afegir que les organitzacions independents que defenen els interessos de pimes i treballadors poden resultar incòmodes per a uns certs poders públics, la qual cosa agreuja la situació del diàleg social.
Impacte de la DANA i suport a pimes valencianes
Un altre punt destacat en el seu discurs va ser la situació provocada per la depressió aïllada en nivells alts (DANA) a la Comunitat Valenciana. De Miguel va subratllar la urgència que el sector industrial valencià reba les compensacions corresponents del Consorci de Compensació d’Assegurances, aclarint que no es tracta d’ajudes ni subvencions, sinó drets basats en primes pagades per anys.
La presidenta de Cepyme va fer un anomenat a la transparència i denúncia pública, emfatitzant que estes compensacions són fonamentals perquè l’economia valenciana puga reactivar-se i les petites i mitjanes empreses recuperen la seua normalitat operativa.
Necessitat de polítiques públiques per a pimes
De Miguel va alertar sobre la situació preocupant que travessen les microempreses a Espanya, caracteritzades per la seua reducció en número i grandària. Va assegurar que el sector enfronta un verdader drama que requerix polítiques públiques clares i efectives.
És imprescindible implementar polítiques que facen costat especialment a les empreses més xicotetes per a assegurar la seua supervivència i creixement, va concloure la presidenta de Cepyme.
La seua intervenció evidencia una doble urgència: protegir el diàleg social com a espai de consens i enfortir l’economia de les pimes, especialment en un context de dificultats climàtiques i econòmiques com les provocades per la DANA i altres factors.