La delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de pràcticament set hores de declaració davant de la jutgessa de la dana, concloent que “ha quedat evident que només hi ha un comandament únic, que és de la Generalitat”. Bernabé ha criticat la convocatòria tardana del Cecopi, afirmant que “si s’haguera celebrat abans, segurament les coses haurien canviat considerablement”.
La seva declaració va ocórrer en el Jutjat d’Instrucció número 3 de Catarroja i es va centrar en la gestió de la catastròfica dana del passat 29 d’octubre. Bernabé va destacar que va respondre a totes les preguntes de les parts implicades, i va presentar com a evidència un registre amb 240 telefonades i missatges.
Un dels punts clau mencionats per Bernabé va ser l’avís llançat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) a les 12:20 sobre el nivell de cabal del barranc del Poyo. En aquest moment, la Generalitat va activar l’alerta hidrogràfica al nivell 0, la qual cosa suposa obligacions per a la Generalitat per vigilar les lleres i barrancs, tal com estableix el pla d’inundacions.
Bernabé va recalcar que l’alerta no es va desactivar en cap moment, tot i que va assenyalar que “malgrat la llei sanciona que la Generalitat ha de vigilar els barrancs, hem sabut que a les 15:00 hores van manar a casa a molts responsables”. Va criticar també que durant la reunió del Cecopi no es va fer cap referència a les telefonades d’emergència ni a l’estat dels barrancs. “Si s’haguera celebrat al matí, quan es va declarar l’avís roig, probablement hagueren canviat moltes coses”, va remarcar.
La falta d’anticipació ha estat assenyalada com una qüestió cabdal en la gestió de l’emergència. Bernabé va subratllar que si s’haguera actuat a temps, “probablement moltes vides s’haurien pogut salvar”. En aquest context, ha detallat que el pla d’inundacions requereix la creació de comitès de seguiment que, segons va indicar, “no es van constituir formalment”. A més, va destacar la seva comunicació constant amb l’alcaldessa de Paiporta i la seva insistent advertència sobre la situació del municipi, que es va repetir en el transcurs de la reunió del Cecopi. “La consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, va reconèixer que la situació que estava relatant de Paiporta es donava en més municipis”, va assenyalar Bernabé, manifestant la seva preocupació per la gestió de l’emergència.
Finalment, va relatar un incident amb el president Mazón, qui va intentar contactar amb ella a través d’un nou mòbil que no tenia en el seu registre. Va assenyalar que Mazón li va informar que no li funcionava el telèfon i que continuaven en contacte per coordinar la direcció de l’emergència per part del Govern d’Espanya.