La secretària general del PSPV-PSOE a València, Pilar Bernabé, ha afirmat que València es troba a anys llum de Barcelona quant a polítiques valentes per a garantir l’accés a la vivenda i controlar l’impacte negatiu dels pisos turístics en els veïns.
Bernabé va manifestar esta opinió després d’una trobada realitzada a València amb entitats socials i veïnals per a analitzar la situació residencial local. Van ser presents representants de federacions de veïns, organitzacions com PAH València i sindicats UGT i CCOO, entre altres.
L’exemple de Barcelona
L’exemple que Pilar Bernabé va destacar va ser el de Barcelona, que en només un any va aconseguir reduir el preu del lloguer en 100 euros mitjançant mesures com el topall a les pujades. A més, en dos anys s’han construït i entregat 1.500 vivendes, i es preveu duplicar eixa xifra en els pròxims anys, fomentant també la vivenda protegida amb reserves del 40 al 50% en noves àrees.
Col·laboració i polítiques estrictes
L’estratègia catalana inclou la col·laboració amb cooperatives i fundacions sense ànim de lucre per a promoure la construcció de cases assequibles, així com una política estricta contra els pisos turístics. A Barcelona no s’atorguen noves llicències per a vivendes turístiques des de fa huit anys, i es planeja eliminar per complet estes llicències per a 2028, cosa que significarà que els seus 10.000 pisos legals tornen al mercat residencial.
Control a les plataformes turístiques
Així mateix, la ciutat pressiona a plataformes com Airbnb per a retirar anuncis il·legals, amb una mitjana mensual de 400 vivendes eliminades per mancar de llicència.
Situació actual a València
Bernabé va insistir en la necessitat que València implemente diverses mesures simultànies per a avançar en la matèria, com ara augmentar la promoció de vivenda pública, aplicar plenament la llei de Vivenda, i dotar als municipis de més ferramentes per a realitzar polítiques ambicioses que incrementen la vivenda protegida i controlen el turisme residencial.
Crítica a la gestió municipal
En contrast, va criticar la gestió de l’alcaldessa María José Catalá, que va qualificar d’improvisada, i va denunciar que es destina més sòl a constructores privades amb preus elevats, frenant així l’accés a vivendes assequibles. Segons Bernabé, València manté un modest 15% de vivenda pública, enfront de ciutats amb polítiques més actives.
Vivenda turística a València
Quant a la vivenda turística, va assenyalar que València compta amb quasi 11.000 apartaments anunciats en plataformes, dels quals 9.000 són il·legals, i que a penes s’han imposat set multes l’any. A més, la regulació permet l’obertura d’altres 5.000 pisos, arribant a un total de 16.000.
Impacte i finançament a Barcelona
A Barcelona, la taxa turística aporta 100 milions d’euros anuals, que es destinen a servicis públics com a neteja, seguretat, transport i millores en col·legis. Esta taxa evita que els residents assumisquen l’impacte econòmic del turisme, i ajuda a finançar polítiques per a mitigar els seus efectes negatius.
Referent per a València
L’experiència de Barcelona servix com a referent per a València, que busca trobar solucions per al seu greu problema de vivenda i l’impacte del turisme residencial.