El ministre de Consum, Pablo Bustinduy, ha recorregut el barri del Cabanyal a València per a conéixer de primera mà la situació causada per la proliferació massiva de pisos turístics, un fenomen que està transformant nombrosos barris i ciutats a Espanya en el que qualifica com a parcs temàtics.
Durant la seua visita va estar acompanyat de Papi Robles, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València, i representants veïnals, amb els qui va poder constatar com famílies, treballadors i estudiants estan sent expulsats de les seues comunitats. El ministre atribuïx esta problemàtica a una falta d’acció efectiva per part de les administracions locals i autonòmiques, que no estan aplicant les mesures necessàries per a controlar este assumpte.
Bustinduy i les mesures contra els pisos il·legals
Bustinduy va destacar que, encara que el seu departament té competències limitades, ha aconseguit obligar plataformes digitals a bloquejar més de 65 000 anuncis de pisos turístics il·legals en tota Espanya, evidenciant que és possible fer complir la llei.
Crida a l’acció administrativa
Ja n’hi ha prou de protegir als qui fan negoci amb el dret a la vivenda, va declarar el ministre, i va subratllar la necessitat que les administracions autonòmiques i municipals sancionen a les empreses que operen il·legalment en este sector, ateses les demandes socials i aplicant la llei de vivenda vigent.
Regulació dels lloguers
La regulació dels lloguers abusius és clau, segons Bustinduy, qui va afirmar que a València els preus podrien reduir-se immediatament amb la voluntat política necessària. Va demanar expressament a l’Ajuntament i a la Generalitat que actuen per a contindre esta crisi que està asfixiant a les famílies treballadores.
Impacte de les grans empreses
El ministre va qualificar com a intolerable que unes poques grans empreses obtinguen beneficis desproporcionats a costa del dret fonamental a una vivenda digna i sense respectar la normativa vigent.
Situació a la Comunitat Valenciana
A la Comunitat Valenciana, més de la mitat dels pisos turístics oferits en grans plataformes són irregulars i incomplixen la normativa autonòmica.
Denúncies i reclamacions
Per part seua, Papi Robles va informar que ja s’han presentat més de 4000 denúncies relacionades amb apartaments turístics il·legals a València i va reclamar a l’alcaldessa María José Catalá que implemente topalls en els preus de lloguer, frene la invasió d’esta mena d’apartaments i actue amb contundència contra les activitats il·lícites.
Amenaça als veïns
Daniel Adell, president de l’associació veïnal de Cabanyal-Canyamelar, va denunciar que han rebut amenaces per informar sobre els 350 apartaments turístics il·legals detectats en el barri, i va demanar que els veïns puguen continuar vivint en la seua comunitat.
Dades de l’INE
Segons dades de l’INE compartits per esta associació, el nombre d’apartaments turístics il·legals en el barri ha augmentat de 554 en 2023 (representant un 5,15% del total de vivendes) a 729 en 2024, equivalent al 6,79%, reflectint un creixement preocupant que agreuja la crisi residencial.
Conclusions i demanda social
La problemàtica dels pisos turístics il·legals a València i en tota Espanya requerix una resposta immediata i coordinada per a protegir el dret a la vivenda i garantir la convivència en els barris afectats.