El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha expressat el seu rebuig al denominat finançament singular que rep Catalunya, qualificant-la de contingent separatista i denunciant la desigualtat que patixen altres comunitats, en particular la Comunitat Valenciana.
Durant la seua visita al lloc on es construirà l’Institut d’Educació Secundària Jaume I a Borriana, Mazón ha assenyalat que este suposat tracte singular a Catalunya no és més que la consagració de privilegis que perjudiquen altres regions. És la consagració de privilegis. Ja ho hem vist amb l’indult, amb l’amnistia i amb nombroses cessions, va afirmar, subratllant que esta situació es dona en el pitjor moment per a la Comunitat Valenciana.
Crítiques al finançament i la situació actual
A més, va criticar que mentres a la Comunitat Valenciana la pitjor tractada i pitjor finançada, se li limita a endeutar-se més sense rebre fons d’anivellament ni liquiditat, a Catalunya se li concedix un finançament especial per a sostindre al president del Govern en el poder. És un contingent separatista a la carta perquè el senyor Sánchez aguante un minutito més en La Moncloa. És una vergonya, va afegir.
Mazón va anunciar que el seu govern portarà esta situació a l’Advocacia de la Generalitat per a emprendre totes les accions legals necessàries contra el que va qualificar d’ignomínia i greuge insultant per a la Comunitat Valenciana i Espanya en general.
Esforç educatiu malgrat el tracte rebut
El president també va destacar l’esforç de la Comunitat Valenciana en matèria educativa, especialment en infraestructures i programes de 0 a 3 anys, realitzat a pesar i contra el Govern central, que en la seua opinió manté un tracte de menystinc i asfíxia financera cap a la regió.
Posició de la vicepresidenta Susana Camarero
Per part seua, la vicepresidenta primera i portaveu del Consell, Susana Camarero, va qualificar esta situació com a indignant. Va retraure al president Pedro Sánchez que preferisca mantindre’s cinc minuts més en La Moncloa que atendre les necessitats dels valencians.
Cambrer també va denunciar l’asfíxia i el castic permanent que patix la Comunitat Valenciana mentres es concedixen cessions permanents als separatistes catalans per a mantindre l’estabilitat del Govern central.
Reclams i consensos en el finançament
En resposta a les declaracions del portaveu del PSPV, que contemplava la possibilitat d’aplicar a la Comunitat Valenciana un model similar al català, Cambrer va defendre la necessitat d’un consens en el Consell de Política Fiscal i Financera per a establir un sistema de finançament just per a totes les comunitats.
Finalment, va criticar a la ministra Diana Morant per expressar enveja cap al finançament singular català, assenyalant que fa vergonya que una ministra valenciana faça costat al Govern central en lloc de defendre els interessos valencians.
Context i impacte general
Este posicionament reflectix la creixent tensió política i social entorn del finançament autonòmic, amb la Comunitat Valenciana reclamant un tracte just i equilibrat que responga a les seues necessitats reals i no es base en privilegis o posicions polítiques.
Paraules clau i termes destacats
Paraules clau principals que emergixen d’esta notícia inclouen finançament autonòmic, va cabre separatista, Comunitat Valenciana, Catalunya, Govern central, desigualtat financera, Consell de Política Fiscal i Financera.
A més, es destaquen termes secundaris i long tail com a infraestructures educatives en la Comunitat Valenciana, model de finançament per a comunitats autònomes, crítiques a Pedro Sánchez per finançament, accions legals per greuge financer, polítiques de finançament autonòmic a Espanya, impacte del contingent separatista sobre altres regions.
Esta anàlisi posa en relleu el reclam valencià per un finançament just que respecte la igualtat entre regions i no privilegis polítics ni partidistes.