16.2 C
València
Diumenge, 11 maig, 2025

Els cinc tripulants del submergible Titan van morir després d’una ‘implosió catastròfica’

Les cinc persones a bord d’un submergible perdut van morir en un esdeveniment “catastròfic“, segons va informar el dijous un oficial de la Guàrdia Costanera dels Estats Units, la qual cosa va posar fi a la cerca massiva del vaixell que es va perdre durant un viatge al Titanic.

“Aquests homes eren vertaders exploradors que compartien un esperit d’aventura diferent i una profunda passió per explorar i protegir els oceans del món”, va dir OceanGate Expeditions en un comunicat. “Els nostres cors estan amb aquestes cinc ànimes i cada membre de les seues famílies durant aquest tràgic moment”.
Aquesta determinació s’ha fet, segons ha explicat en roda de premsa a Boston el contraalmirall John Mauger, després que un robot operat de manera remota trobara aquest matí a uns 600 metres de la proa del Titanic, que jau a 3.800 metres de profunditat en el llit de l’Oceà Atlàntic, un “camp d’enderrocs”.

- Advertisement -Telegram València Diari

Què és una “implosió catastròfica” com la que va patir el Titan?

Concretament, s’han localitzat cinc peces importants del submergible, incloent-hi el morro i les parts davantera i posterior, restes que eren “consistents amb la pèrdua catastròfica” de la nau.

Mauger ha informat en la seua compareixença que era massa prompte per a determinar amb certesa quan es va produir aquesta implosió fatal del Titan, o les causes o com va ocórrer la catàstrofe. No obstant això, poc després s’ha sabut que un sistema secret que usa la Marina dels Estats Units per a detectar submarins i que va començar a buscar restes del Titan poc després que perdera la comunicació va detectar un so consistent amb la catàstrofe el mateix diumenge.

“La Marina va dur a terme una anàlisi de dades acústiques i va detectar una anomalia consistent amb una implosió o explosió en la rodalia d’on el submergible Titan estava operant quan es van perdre les comunicacions”, segons li ha dit un alt càrrec militar en un comunicat a ‘The Wall Street Journal”, que ha donat l’exclusiva, i ha retingut a petició de la Marina el nom del sistema secret per a protegir la seguretat nacional.

El militar ha assegurat també que “encara que no era definitiva, la informació es va compartir immediatament” amb el comandant que estava al capdavant de l’operació de resposta a la desaparició “per a assistir amb la missió de cerca i rescat”. I es va decidir seguir amb aquesta operació i “fer tots els esforços per a salvar les vides a bord”.

Qui són les persones que anaven a bord?

Les cinc persones a bord incloïen al multimilionari i explorador britànic Hamish Harding, de 58 anys; el magnat de negocis nascut al Pakistan Shahzada Dawood, de 48 anys, i el seu fill de 19 anys, Suleman, tots dos ciutadans britànics; l’oceanògraf francés i expert en el Titanic Paul-Henri Nargeolet, de 77 anys, que havia visitat les restes del naufragi dotzenes de vegades, i Stockton Rush, el fundador estatunidenc i director executiu d’OceanGate, que pilotava el submergible.

La detecció de sorolls submarins el dimarts i dimecres utilitzant boies de sonar llançades des d’avions canadencs va oferir temporalment l’esperança que les persones a bord del submergible estigueren vives i tractant de comunicar-se colpejant el casc.

Però els funcionaris van advertir que l’anàlisi del so no va ser concloent i que els sorolls podrien no haver emanat del Titan en absolut. Fins i tot si el Titan haguera sobreviscut, el subministrament d’aire a bord es va estimar en 96 hores des que l’aparell va entrar a l’aigua el diumenge al voltant de les 8.00 (12.00 GMT), cosa que significa que els ocupants probablement s’havien quedat sense oxigen el dijous al matí.

El Titanic, que es va afonar en 1912 en el seu viatge inaugural després de xocar contra un iceberg, morint més de 1.500 persones, es troba a unes 900 milles (1.450 km) a l’est de Cape Cod, Massachusetts, i a 400 milles (640 km) al sud de St. John’s. Terranova. L’expedició al naufragi, que OceanGate ha estat operant des de 2021, costa 250.000 dòlars per persona, segons el lloc web d’OceanGate.

Últimes notícies

El trasllat de la Mare de Déu reunix milers de fidels a València

La imatge de la Mare de Déu ha sigut portada en 22 minuts des de la basílica fins a la catedral entre versos i elogis

Experts en meteorologia insten a millorar la planificació urbanística, la prevenció i l’alerta primerenca

Núñez sobre el dia de la DANA: “La responsabilitat de gestionar l’emergència, en este cas, és de la Generalitat”

Una escriptora valenciana relata la clandestinitat: ‘Un abortament: 8.000 pessetes’

Les tècniques rudimentàries d’interrupció de l’embaràs en la València del franquisme, per a les dones que no podien viatjar a l’estranger

La telefonia i les entitats financeres deslliguen la indignació ciutadana en les reclamacions a Consum

Els transports ocupen el tercer lloc de les queixes en la Memòria de Consum 2024 de la Generalitat

Alerta taronja a l’interior de València per tempestes amb pedra i groga a la resta de la Comunitat

La previsió d’Aemet anuncia tempestes i ruixats forts de vesprada a la Comunitat Valenciana

Apagons y apagades

Leo Giménez és lingüista i en la columna d'esta setmana parla sobre si la forma correcta és apagó o apagada

Manuel Carrasco oferirà un gran concert a Castelló el 14 de juny

El reconegut cantant Manuel Carrasco introduirà el seu nou disc amb un espectacle al recinte de Fires i Mercats de Castelló, esperant atraure milers de seguidors i potenciar l'economia local.

Trump proposa incrementar impostos als més rics per finançar mesures fiscals

El president dels EUA, Donald Trump, planteja una pujada d'impostos per als més rics amb l'objectiu de finançar un nou paquet fiscal que inclou rebaixes per a les classes mitjanes i baixes.