12.6 C
València
Dijous, 17 abril, 2025

Consulta desigual i estimuladora de discòrdia

El pròxim dia 25 d’este mes de febrer començarà el període de la consulta per a la tria de llengua base en les escoles, valencià o castellà, que durarà una setmana, fins al 4 de març. Són molts els articles publicats estos dies sobre eixe tema. La majoria, en contra de plantejar eixa disjuntiva als pares i mares de l’alumnat. Donada la desigualtat existent entre una llengua i altra, des del punt de vista sociolingüístic, de diferència de legalitat constitucional i de coneixement de les dos llengües, eixa elecció es produirà amb gran avantatge per a un dels dos idiomes en lliça, en detriment per a l’altre. És com si en halterofília i en boxeig, no hi hagueren diferents categories, segons el pes dels contendents, i competiren en la mateixa categoria o modalitat els esportistes de 60 quilos amb els de 90. O com si les carreres de motos o d’automòbils no estigueren organitzades per cilindrades. O com si no hi hagueren categories per edats, en diferents esports, i els cadets, juvenils i adults competiren en una mateixa categoria.

Deia jo en l’article de la setmana passada, publicat ací en Valencià Diari, “El valencià i el castellà, una desigualtat legal ben palmària”, que “Les (llengües) minoritzades, com esta, patixen els efectes d’un tracte desigual. El castellà i el valencià legalment no es troben en una situació d’igualtat. Conéixer la llengua cervantina és un dret i un deure per a tots els espanyols, mentres que, pel que fa al valencià, és un dret conéixer-lo i usar-lo en la Comunitat Valenciana, però no hi ha obligació legal d’entendre’l, per la qual cosa, eixe dret queda vulnerat quan algun empleat públic ens apremia o commina a dirigir-nos a ell en castellà, si volem seguir la conversa i rebre la informació que necessitem; per tant, anul·la el nostre dret d’usar el valencià en la terra a on és llengua pròpia. La desigualtat és ben palmària”.

Però és que a banda de la qüestió de la igualtat o desigualtat, la programació en el sistema educatiu, incloent-hi la llengua o llengües, és responsabilitat i potestat de l’autoritat política, educativa o acadèmica, encara que també amb participació de representants de pares/mares, alumnat, professorat, etc. I per damunt o al costat d’això, en el cas valencià, està o hauria d’estar la protecció de la llei. La Constitució Espanyola prescriu que “La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”. I l’Estatut d’Autonomia de la CV disposa que “S’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià”. Però amb programes com el de l’elecció de llengua, que comentem, a on està la protecció especial del valencià? Com es complix eixa ‘especial protecció’?, com deia en la columneta citada.

“En una situació sociolingüística com la que tenim, plantejar una tria entre una llengua dominant (el castellà) i una minoritzada (el valencià) és voler certificar, més encara, eixa minorització, per l’extensió, presència en els àmbits públics i coneixement de la llengua dominant respecte de la minoritzada”, com també hi apuntava.

La consulta programada estimula la discòrdia lingüística, fomenta la divisió per raons de llengua i consagra la segregació per la mateixa causa. Si les dos llengües són oficials en la Comunitat Valenciana, les dos deuen tindre el mateix tractament en l’ensenyament reglat, és a dir, ambdós han de comptar amb la mitat del temps escolar, a banda del dedicat a la llengua estrangera. Paregut, però no totalment igual, a la desapareguda Llei de Plurilingüisme.

El valencià, entre altres decisions de legalitat constitucional i estatuària, necessita consens entre tots els partits i transversalitat i fugir de bandades com esta que comentem i com altres passades. Per això, quan més prompte millor, cal un pacte entre tots o de la gran majoria de grups parlamentaris de les Corts, de manera transversal, com es va fer en la LUEV, i en la creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Seguirem insistint en això.

Últimes notícies

L’Exèrcit d’Israel incrementa el seu control sobre la Franja de Gaza, arribant a un 30%

Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) assenyalen que han assolit un control del 30% de la Franja de Gaza en el marc d'una intensa ofensiva militar. Aquaquesta maniobra segueix les agressions del Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) del 7 d'octubre, que van provocar la mort d'un gran nombre d'israelians.

Argüeso Demana a la Jutgessa que Investigue Miguel Polo i Basset per la Dana

La defensa d'Emilio Argüeso sol·licita que actuals i antics càrrecs investigats pel seu paper en la gestió d'emergències durant la dana d'octubre compareguen com a investigats davant la jutgessa.

23.000 migrants sol·liciten la regularització extraordinària per la dana a València

El Govern espanyol ha rebut 23.000 sol·licituds per a la regularització de migrants afectats per la dana, amb un 95% d'aprovacions. La ministra d'Inclusió ha destacat la importància d'escoltar les necessitats de les plataformes migratòries.

Les pluges d’enguany superen el normal amb 521 l/m2 acumulats

Les pluges acumulades al període de l'1 d'octubre del 2024 al 15 d'abril del 2025 arriben als 521 l/m2, un 20% més que la mitjana. Regions com Múrcia i Andalusia destaquen en les seves xifres.

Última oportunitat per gaudir de la màgia del Teatre Escalante

Durant el maig, l'Escalante ofereix una programació variada de dansa, música i teatre d'objectes, tancant la seua 39a temporada amb grans propostes que fusionen clàssics i innovacions.

Marlaska ressalta l’honradesa de Pilar Bernabé, delegada del Govern a València

El ministre de l'Interior valora la integritat de la delegada del Govern a València, Pilar Bernabé, en resposta a qüestions sobre la seva formació acadèmica.

Fitur 2026: Coordinació per a la Promoció Turística de la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana, amb la coordinació de totes les marques turístiques, es prepara per a una participació destacada a Fitur 2026, analitzant les experiències de l'edició anterior i incrementant la seva oferta promocional.

Increment del trànsit de mercaderies per ferrocarril del 11,85% a Valenciaport durant el 2025

El trànsit de mercaderies per ferrocarril ha augmentat notablement en Valenciaport, amb un increment del 11,85% en el 2025, seguint la tendència de creixement en el sistema de transport intermodal.