El Govern d'Espanya aprovarà este dijous una rebaixa limitada de l'IVA de la llum

Rebaixa l'IVA del 21% al 10% fins a final d'any sempre que el preu supere els 45 euros el MW i suspén l'impost del 7% a la generació en el tercer trimestre

Fotografia d'una bombeta

El Govern d'Espanya ha decidit llançar una ofensiva per a abaratir la factura de la llum quan els preus de l'electricitat estan en màxims i, sobretot, quan està immers en una agra polèmica pels indults als polítics condemnats de Catalunya.

Casualment, les mesures es van anunciar poques hores després que el president de l'Executiu, Pedro Sánchez, anticiparà que el Consell de Ministres aprovarà hui els indults.

Segons ha informat el propi Executiu, el Reial decret llei per a reduir el cost del subministrament d'energia elèctrica que es tramitarà en Consell de Ministres extraordinari constarà de tres punts principals.

D'una banda, l'"aplicació del 10% [actualment el tipus és del 21%] d'IVA fins a cap d'any per a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 kW, sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l'electricitat estiga per damunt dels 45 euros per MWh".

I encara dins l'IVA, s'aplicarà eixe mateix tipus del 10% "a tots els consumidors vulnerables severs fins a cap d'any amb independència de la seua potència contractada i del preu del mercat".


Això vol dir que no s'aplicarà una reducció generalitzada de l'impost sobre el valor afegit, com havia lliscat i volia la formació ara dirigida per Ione Belarra, i que en moments d'una certa normalitat en el mercat elèctric no existirà cap mena de reducció. I, a més, en absolut es tracta d'una reducció indefinida si no que només tindrà vigència en el present 2021.


Per a completar el paquet de mesures, l'Executiu també anunciarà la "suspensió del 7% de l'Impost sobre el Valor de la Producció d'Energia Elèctrica durant el tercer trimestre d'enguany".

Al juny està actualment en 82,5 euros el MWh després que al maig aconseguira els 67,12 euros, a l'abril els 65,02 euros i al març 45,44 euros.

Només al febrer (28,5 euros) va estar per davall del mínim establit ara, ja que al gener va arribar a 60,16 euros.


Rebaixa de 6,6 euros

 

La rebaixa de l'IVA suposa que l'import total dels rebuts de la llum seran un 11% més barats.

Per exemple, una factura de 60 euros es reduirà en 6,6 euros, i quedarà en 53,4 euros. Per a un import de 50 euros, l'estalvi serà de 5,5 euros, fins als 44,5 euros.


Cal recordar que l'IVA s'aplica sobre l'import final del consum elèctric i no afecta els preus de la llum. És a dir, si les tarifes continuen altes, com en l'actualitat, l'import del rebut serà més car i l'IVA aplicat pujarà, encara que a partir d'ara siga del 10%.


La baixada de l'esmentat impost afectarà tant els consumidors amb tarifa regulada o pvpc com als que tenen contractes en el mercat liberalitzat (preu fix durant 12 mesos).

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari