Les famílies destinen a la Nit de Nadal el 50% del pressupost per Nadal

El 64% dels consumidors fan les compres d'aliments per a les festes entre una setmana abans i la mateixa setmana de la celebració

La nit de Nadal és, sense cap dubte, la celebració que arrasa entre els valencians i valencianes i a la qual es destina més pressupost durant les festes. En concret, el 46% de les famílies de la Comunitat Valenciana assenyalen esta festivitat com la reina del Nadal, seguida de lluny a la nit de Cap d'Any (25%).

En canvi, altres celebracions com el dinar i sopar del Dia de Nadal queden relegades al pressupost dels valencians i valencianes, amb un 15% i un 6%, respectivament. Així, es desprén de l'Informe sobre la compra d'aliments per a les celebracions nadalenques a Espanya d'ALDI 2021, un estudi quantitatiu realitzat a una mostra de 1.500 consumidors.


El mateix pressupost, o més, que l'any passat

 

Segons l'estudi, que este 2021 suma la tercera edició, el 90% de les llars de la Comunitat Valenciana manifesta que té previst destinar als àpats nadalencs el mateix pressupost o més que l'any passat. Així mateix, un 9% de les famílies valencianes afirmen que augmentaran el pressupost en comparació amb el de l'any passat.

En línies generals, els espanyols i les espanyoles tenen intenció d'invertir entre 50 i 200 euros en aliments per a la celebració de la qual consideren la festa principal. Esta xifra augmenta per a la nit de Nadal i el dinar del Dia de Nadal a mesura que l'amfitrió és de més edat, mentre que la nit de Cap d'Any és la celebració a què els joves destinen més despesa.

El 2020, prop del 20% de les famílies van optar per retallar el pressupost destinat als dinars de Nadal, una xifra que este any ha caigut a la meitat, un 10%.

Pel que fa a la inversió prevista, més de la meitat dels espanyols i espanyoles, el 54%, gastaran entre 100 i 300 euros en la compra d'aliments per Nadal. Destaca un 13% de les famílies, que assegura que té pensat superar els 300 euros per a esta partida, mentre que un 27% es pretén gastar entre 50 i 100 euros. Per edats, la despesa prevista creix a mesura que augmenta l'edat sent els més grans de 65 anys els consumidors que més pressupost dediquen, i quasi la meitat, un 49%, preveu destinar-li més de 200 euros estes festes.


Les famílies espanyoles confien en els supermercats per a les compres nadalenques

 

Les famílies espanyoles continuen confiant en els supermercats per a les compres d'aliments per a celebracions nadalenques. El 67% dels espanyols i espanyoles recorreran al seu supermercat habitual com a principal canal de compra, per davant d'altres opcions com ara el mercat (32%) o la gran superfície (27%).

Els consumidors espanyols són previsors a l'hora de comprar productes per a les celebracions nadalenques i molt pocs, només un 5%, ho deixen per a última hora. Quasi el 20% de les llars espanyoles avança les compres d'aliments per al Nadal més de dos setmanes, excepte per als productes frescos, encara que el gran gruixut, 6 de cada 10 (64%), fa les compres entre una setmana abans i la mateixa setmana de la celebració en qüestió.

El marisc continua sent el rei per Nadal

 

El peix i el marisc segueixen sent els grans protagonistes dels dinars i sopars nadalencs a les llars espanyoles, tant en consum com en pressupost.

En concret, esta partida és la més important este 2021 per a un 52% de les famílies, 7 punts més que el 2020. En segon lloc i a molta distància hi ha la carn, amb un 24%, i, molt lluny, altres categories com els dolços, la xarcuteria i el vi, amb un 4-5%.

Les gambes, els llagostins i els escamarlans són els productes estrella del Nadal per a un 24% de les llars espanyoles. El pernil és també un dels infal·libles, amb un 21%; seguit del xai i el cabrit, amb un 18%; els formatges, amb un 15%; els vins i consums, amb un 14%; i els torrons, amb el 13%.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Mor als 41 anys Virgil Abloh, dissenyador de Louis Vuitton" "Alerta alimentària a Espanya: retiren el popular xocolate i demanen que no es consuma"