La Universitat d’Alacant ha conclòs una extensa campanya d’excavacions en les Termes Orientals del jaciment La Alcudia, situat a Elx, Alacant. Este projecte arqueològic, desenrotllat durant huit anys, ha descobert un dels complexos termals més grans i monumentals de l’antiga Hispània romana.
Sota la direcció del catedràtic d’Història Antiga Jaime Molina Vidal, el treball ha format part del projecte Patrimoni Virtual-ASTERO, en el qual a més van participar investigadors destacats de la universitat. Des del seu inici en 2017, el projecte va permetre documentar detalladament el complex termal i va aportar valuosos avanços sobre l’urbanisme i l’ocupació pre-romana en la zona.
La ciutat romana Ilici
El jaciment alberga les vestigis de l’antiga ciutat romana Ilici, coneguda formalment com Iulia Ilici Augusta. Esta colònia, de gran importància en el sud-est peninsular, va ser fundada en dos etapes durant el segle I a. C.; primer per Juli Cèsar i posteriorment per l’emperador Augusto, qui va assignar terres a veterans de les guerres càntabres.
El complex de les Termes Orientals
El complex de les Termes Orientals es destaca per la seua extensió de 1.300 metres quadrats, reflectint un auge econòmic i demogràfic a la ciutat romana. Compta amb estades especialitzades com frigidarium (àrea freda), natatio, que és una de les piscines més grans conservades a Hispània, tepidarium (temperada), caldarium (calenta), laconicum (sauna) i els apodyteria (vestuaris).
Elements artístics i mosaics
Entre els seus elements artístics sobreïxen dos mosaics impressionants, un que simula plaques de marbre i un altre decorat amb motius vegetals que inclouen fulles d’acant i flors, la qual cosa evidencia l’alt nivell de luxe i sofisticació de la ciutat en el segle II d. C.
Deteriorament i restauracions
No obstant això, entre els segles III i IV, les termes van començar a deteriorar-se a causa de problemes econòmics i demogràfics. Malgrat això, es van realitzar restauracions parcials, encara que van reduir la seua grandària i funcionalitat fins al seu abandó definitiu entre els segles V i VI.
Descobriments addicionals
A més de la zona termal, les excavacions van permetre descobrir un tram de carrer de 55 metres amb clavegueram, accessos i pavimentació, mostrant l’evolució de la xarxa viària des d’època ibera a visigoda. Entre les troballes més destacades està un barri iber del segle III a. C. situat sota les capes romanes, revelant la magnitud de l’assentament previ a la colònia.
Finançament i futur del projecte
La campanya d’excavacions conclou un cicle finançat per la Universitat d’Alacant i secundat per l’Ajuntament d’Elx. El futur del projecte dependrà de noves autoritzacions i el compromís de les institucions per a protegir i valorar este important patrimoni històric.