En la zona afectada per la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que va impactar València el passat 29 d’octubre, s’ha detectat la presència d’aproximadament trenta agents infecciosos capaços de causar malalties en humans. Esta troballa prové d’un recent estudi dut a terme per la Universitat de València (UV).
Estos microorganismes identificats inclouen una varietat d’agents patògens com a virus, bacteris, protozous paràsits i amebes oportunistes. Així mateix, es van trobar grups de vectors transmissors que contribuïxen a la propagació d’estes infeccions, entre els quals destaquen mosquits, flebotominos i mol·luscos.
Formes de transmissió
Els investigadors expliquen que els agents infecciosos trobats presenten diferents formes de transmissió, que van des de contagi directe fins a zoonosi. Igualment, les vies d’infecció abasten des del consum oral fins a la transmissió transcutània a través de ferides, podent originar diferents malalties segons el tipus d’exposició.
Contaminació fecal elevada
D’altra banda, l’estudi va reportar elevades taxes de contaminació fecal amb procedència tant humana com animal. Entre els reservoris potencials es troben ovelles, cabres, porcs, èquids, gossos i gats, la qual cosa indica una àmplia varietat de fonts capaces de mantindre i disseminar estos agents patògens a la regió.
Anàlisis en curs
El catedràtic de Parasitologia Santiago Mes-Coma va assenyalar que l’equip continuarà realitzant anàlisi en la zona durant els pròxims dos o tres anys pel fet que els riscos de problemes individuals de salut o l’aparició d’epidèmies podrien manifestar-se a llarg termini. Este estudi, publicat en la revista especialitzada One Health, pretén facilitar el diagnòstic en centres hospitalaris, contribuir a millorar les infraestructures sanitàries i optimitzar els protocols de prevenció.
Expectatives superades
En paraules de la catedràtica María Dolores Bargues, també experta en Parasitologia, la quantitat i varietat qualitativa d’agents infecciosos trobats van superar les expectatives inicials. A més, s’estima que en futures mostres podrien descobrir-se encara més microorganismes, la qual cosa reflectix la complexitat i abast de l’impacte sanitari provocat per la DANA.
Importància de la vigilància
Estes troballes evidencien la importància de la vigilància contínua i la implementació de mesures sanitàries adaptades per a minimitzar els riscos d’infeccions emergents i protegir la salut pública en zones afectades per fenòmens climàtics extrems com la DANA.