Bioparc València ha acollit amb gran alegria el naixement de dos facoquers, animals també coneguts com a ‘Pumba’, fruit de la parella formada per Zacarías i Kwini. Aquesta nova incorporació no sols enriqueix la família d’estes criatures, sinó que també reforça el compromís del parc amb la conservació de les espècies amenaçades.
El naixement d’aquests facoquers (Phacochoerus africanus) forma part del programa internacional de conservació en què Bioparc València està implicat. L’objectiu és garantir la supervivència d’aquests mamífers a través d’una reproducció controlada i científica.
Segons la Llista Roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), els facoquers actualment presenten una categoria de preocupació menor, però les amenaces que enfronten, com els esdeveniments climàtics extrems, les malalties i els depredadors, fan necessari un esforç continu per a la seua preservació.
Des del naixement de Bioparc fa 17 anys, el parc ha treballat constantment en la conservació dels facoquers. A finals del 2023, altres cries van néixer i, un cop adultes, han estat traslladades a altres instal·lacions europees per garantit la millor gestió de la seua població, seguint les recomanacions dels especialistes.
El benestar dels facoquers ha estat una prioritat. L’equip de cuidadors ha fet un seguiment detallat de l’embaràs de Kwini, traslladant la parella a un habitacle adaptat a mesura que s’acostava el moment del part. S’ha creat un ambient còmode amb una temperatura adequada i un substrat de palla, assegurant que els nadons tinguin un espai acollidor en els seus primers dies de vida.
Ara mateix, els visitants poden gaudir de la vista del mascle a la zona que imita un enorme termiter a grandària real, on s’ofereix també una immersió en la fascinant vida de la sabana subterrània. En aquests primers moments, la femella i les cries romanen en un recinte intern per garantir el seu òptim desenvolupament i comoditat, ja que els nadons necessiten protecció contra les baixes temperatures.
En Bioparc, s’ofereix una recreació de l’hàbitat natural dels facoquers, que comparteixen espai amb els oricteropos. En aquesta dinàmica, els facoquers diürns aprofiten les coves dels porcs formiguers per mantenir-se calents durant la nit, protegint-se dels depredadors i parint en un ambient segur.