El Centre del Carme proposa visites experimentals de reflexió sobre el paisatge dissenyades en el Màster Permea

VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)

El Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) oferirà este dissabte 22 de febrer una jornada de visites guiades experimentals dirigides a tots els públics entorn de la mostra ‘Si poguera triar el meu paisatge’.

Les visites, que començaran a les 11.00 hores, han sigut dissenyades per l’alumnat del Màster Permea (Programa Experimental de Mediació i Educació a través de l’Art), impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i la Universitat de València. L’activitat forma part de les pràctiques del màster i permet a les alumnes posar en pràctica una visita guiada dissenyada per elles mateixes davant d’un públic real, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Estos recorreguts, tutoritzats pels mediadors i arqueòlegs Tono Vizcaíno i Eva Bravo, proposen al públic proposades diverses, des de diferents enfocaments i metodologies, en les quals convertir-se en paisatgista d’allò que no volem veure; imaginar un altre paisatge per al claustre gòtic del Centre del Carme; veure més enllà de les obres de l’exposició o activar un espai de calma des del qual reflexionar sobre la construcció del paisatge col·lectiu.

El director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha destacat que estes pràctiques són “part del compromís que té la institució amb la formació i l’educació a través de l’art, en este cas, amb la formació i promoció dels futurs gestors culturals”.

El programa començarà a les 11.00 hores amb la visita ‘La Resta del Paisatge’, una proposta de Sofia Valota. A través de la metodologia de la deriva, la visita se centrarà en la recerca del que normalment no volem veure i convidarà al visitant a ser paisatgista, no tant del paisatge perfecte, sinó més aviat del que tendim a evitar, per exemple: la brutícia, la decadència o l’abandó.

A les 12.30 hores serà el torn de Marta Gómez amb ‘Si poguera triar el meu paisatge’, una activitat dirigida a l’associació sense ànim de lucre L’Arca, d’atenció a la infància, joves i famílies del barri de Natzaret. En esta ocasió, posarà el focus en com el paisatge convida a activar un espai de calma i escolta conscient i com les emocions construïxen un paisatge col·lectiu.

A la vesprada, a les 17.00 hores, l’alumna Lucía Martí Lobo preguntarà als assistents ‘Pot el claustre d’un museu ser un paisatge?’. En la visita, el claustre gòtic del museu és el punt de partida per a reflexionar sobre els usos i significats que se li atribuïxen per a integrar-ho en el paisatge.

L’activitat conclourà a les 18.00 hores amb ‘Desenmarcar el paisatge’, de Rosabel Velázquez, també d’entrada lliure. Planteja com mirar cap a un altre lloc per a ampliar el fragment de paisatge que es percep en les obres de l’exposició.

Els artistes seleccionen fragments, els emmarquen i interpreten per a transformar el paisatge que la ciutadania percep. En esta ocasió, el repte serà ‘desenmarcar’ els diferents paisatges que es mostren en l’exposició per a imaginar què és el que no es veu i hi ha més enllà dels límits o marcs de les obres.

ÚLTIMES NOTÍCIES