El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha manifestat la seua preocupació per la despoblació, qualificant-la com una crisi estructural que provoca desequilibris territorials, ambientals i socials a la Comunitat Valenciana.
Esta problemàtica ha sigut abordada en la sessió plenària de maig del CVC, on els membres van aprovar per unanimitat una declaració que destaca la importància d’esta situació i el compromís de l’organisme per a col·laborar en l’Estratègia Valenciana antidespoblació.
L’Estratègia Valenciana antidespoblació
L’Estratègia, liderada per la Unitat d’Investigació d’Estudis del Territori de la Universitat de València, proporciona dades clau per a diagnosticar el problema i dissenyar solucions efectives. Entre les mesures proposades per a combatre la despoblació es troben l’impuls del turisme rural i cultural, la creació de corredors verds, incentius fiscals, millores a l’escola, sanitat i transport.
El CVC reafirma el seu suport institucional i la seua participació activa en este procés d’investigació i acció contínua, reconeixent la importància d’estes iniciatives per al futur del territori valencià.
Declaració sobre la promoció de la pau
A més, en la mateixa sessió, el Consell va aprovar una altra declaració enfocada en la promoció de la pau, amb motiu del Dia Internacional de la Convivència en la Pau i el 80 aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial a Europa.
Recordatori de la Declaració Schuman
Es va recordar la Declaració Schuman de 1950, que va establir els principis de pau i solidaritat com a bases per a la reconstrucció europea després del conflicte bèl·lic. El CVC va advertir que els conflictes actuals representen un fracàs de la política internacional i una amenaça per a la convivència pacífica.
Compromís del Consell Valencià de Cultura
Estes declaracions reflectixen la sensibilitat del Consell cap a assumptes crucials que impacten directament en la societat valenciana i el seu futur immediat.