VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)
Dansa València, el festival de dansa i arts del moviment de la Comunitat Valenciana, organitzat per la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació a través de l’Institut Valencià de Cultura, ha anunciat les dates de la seua 38ª edició, que se celebrarà del 5 al 13 d’abril, amb l’objectiu de consolidar la seua rellevància com a epicentre cultural tant a nivell nacional com a internacional.
El festival, que va nàixer el 1988 per a recolzar la creació local, ha evolucionat fins a convertir-se en una referència clau en el panorama coreogràfic espanyol. En l’edició per al pròxim any, Dansa València tornarà a desplegar-se per localitzacions que inclouen teatres, museus, places, parcs i altres espais no convencionals i patrimonials de la ciutat de València.
Així, la 38ª edició de Dansa València presentarà un programa artístic que suposarà una trucada a l’optimisme i l’esperança amb propostes que estimulen la capacitat de somiar i el desig d’alterar la realitat present, ha indicat la Generalitat en un comunicat.
Dansa València no només és un festival artístic, sinó també una fira i mercat de dansa, la qual cosa ho converteix en un “esdeveniment únic” a Espanya. El seu caràcter professional ha atret en els últims anys a un gran nombre d’agents culturals de més de 20 països, incloent programadors, empreses distribuïdores, artistes, així com premsa i crítica especialitzada nacional i internacional.
Paral·lelament a la programació artística, es desplega un programa d’activitats professionals que promou relacions comercials, intercanvis artístics i la generació de projectes culturals comuns.
Entre les activitats destaquen presentacions de projectes, speed dating, missions inverses i reunions de comissions artístiques, entre altres dinàmiques dissenyades per a potenciar la creació de xarxes i aliances, tant a Espanya com a nivell internacional.
Durant nou dies, el públic podrà gaudir d’una variada programació que abasta produccions valencianes, peces d’altres comunitats autònomes i destacats estrenes internacionals.
Esta edició s’inaugurarà amb el cicle ‘Moviments Urbans’, una col·laboració amb l’Ajuntament de València que portarà espectacles itinerants pel centre històric i espais no tradicionals de la ciutat durant el primer cap de setmana.
En paral·lel, Dansa València reforça el seu compromís amb la formació i la professionalització del sector mitjançant trobades professionals que tindran lloc del 9 al 13 d’abril, oferint un espai d’intercanvi entre creadors, companyies i agents culturals.
PROGRAMACIÓ SATÈL·LIT I ACTIVITATS DE MEDIACIÓ
La Programació Satèl·lit, que es desenvoluparà del 13 al 21 d’abril, enriquirà l’experiència del festival amb activitats paral·leles com a tallers, trobades i l’enregistrament de programes especials de ràdio.
A més, es realitzaran iniciatives de mediació dissenyades per a acostar la dansa contemporània a un públic més ampli i fomentar l’interès pels llenguatges actuals del moviment.
QUARTA EDICIÓ D’IMPULS A la DANSA I SEGONA DE TURBINES
Així mateix, Dansa València prorroga el projecte ‘Impuls a la Dansa’, on seguirà apostant per la descentralització de les arts del moviment, expandint la dansa a altres territoris i contextos durant tot l’any.
Així mateix, Dansa València manté el seu suport al talent local a través de residències artístiques i tècniques que ja han donat bons fruits en edicions anteriors, com les col·laboracions amb institucions com KVS de Brussel·les, El Graner de Barcelona, LAV de Canàries, FiraB i Galícia EscenaPro.
Referent a això, enguany es va dur a terme el llançament del projecte Turbines, una iniciativa conjunta amb Espai LaGranja i La Mutant, que prioritza la investigació i els processos creatius com a pilars fonamentals per a la dignificació del sector, que està previst reeditar el 2025.