El jutge no aprecia delicte concret atribuït als tres denunciats: responsables d’Aemet, CHJ i Agencia Valenciana d’Emergències
VALÈNCIA, 9 (EUROPA PRESS)
El Jutjat d’Instrucció número 15 de València ha acordat el sobreseïment provisional de les diligències obertes per dos denúncies interposades pel Sindicat Col·lectiu de Funcionaris Públics Manos Limpias contra responsables de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i l’Agència Valenciana d’Emergències per la seua gestió enfront de la dana que va afectar a la província el passat 29 d’octubre i que va deixar 224 víctimes mortals, tres desapareguts i greus danys materials en més de 80 municipis.
En una interlocutòria d’este mateix dijous notificat a les parts, el titular del jutjat raona que no apareix “suficientment justificada” en les denúncies la comissió de delicte algun per part dels denunciats i afig que els denunciants plantegen una causa general o investigació prospectiva, alguna cosa que està proscrit en la legislació penal d’un Estat constitucional, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en un comunicat (TSJCV).
En concret, les denúncies anaven dirigides contra la presidenta de l’Aemet, María José Rallo; el president de la CHJ, Miguel Polo i el llavors secretari autonòmic d’Emergències, Emilio Argüeso, pels presumptes delictes d’homicidi imprudent, imprudència greu de lesions i danys per imprudència.
El magistrat no aprecia “una atribució de fets penalment rellevants a cadascun dels denunciats que permeta la seua imputació judicial, si més no provisional”, per la qual cosa el seu plantejament, “per complet genèric, aboca a una autèntica investigació o causa general”.
“CAUSA GENERAL”
“No és possible iniciar processos penals per a investigar en general a una persona, un sencer àmbit professional o empresarial o un fenomen social, per atroços o lamentables que puguen semblar”, abunda en la seua resolució l’instructor. Segons arreplega la interlocutòria, la denominada ‘inquisitio generalis’ o ‘causa general’ “no té legitimitat constitucional, tal com ha declarat en diverses ocasions el Tribunal Constitucional.
L’instructor cita esta doctrina, segons la qual la “inquisició general” resulta “incompatible amb els principis que inspiren el procés penal en un Estat de Dret com el qual consagra la Constitució Espanyola”.
El magistrat desgrana en la resolució quins són les funcions legals atribuïdes a Aemet, la CHJ i la Secretaria Autonòmica d’Emergències de la Generalitat, així com les estructures i organització d’estes institucions.
Respecte de la presidenta de l’Aemet –contra la qual es dirigia la denúncia–, conclou que l’escrit analitzat no exposa ni un sol fet atribuït a este responsable que siga “penalment reprotxable”, la meua tampoc quines de les seues funcions hauria omès la denunciada que, “amb relació de causalitat, haguera provocat la mort o lesió de persona alguna o danys en els béns dels ciutadans afectats”.
La mateixa conclusió aconseguix el titular del Jutjat respecte al president de la CHJ. En este cas, assenyala la resolució, la denúncia “es limita a exposar que el Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica no va funcionar correctament o que la Confederació ‘va poder’ haver detectat i alarmat de l’avinguda que venia o fa referència a la falta d’actualització de la dada d’un cabal a una hora determinada; o que ens i van fer determinades inversions”.
Però, assenyala el magistrat, “ni s’aporta element algun que permeta sustentar quant es diu, ni s’aconseguix a entendre per què es denuncia”, més enllà del fet de ser el president d’este ens hídric, “ignorant les seues funcions i no exposant actuació alguna del mateix penalment reprotxable”.
Finalment, respecte al llavors secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, la interlocutòria establix que la denúncia no aporta els motius “pels quals el denunciat és qui és i no qualsevol un altre”, subratlla que desconeix “per complet” l’organigrama de la secretaria autonòmica i de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i tampoc exposa “un sol fet atribuïble” al mateix, “per la qual cosa encara menys cal considerar que haja comès fets penalment rellevants”.
En esta línia, afig que aquesta secretaria autonòmica exercix les seues funcions sota la persona titular de la Conselleria i que encara que el denunciat siga el director de l’AVSRE, compta amb una sotsdirecció general d’Emergències i esta amb un Servici de Coordinació d’Emergències i d’est depèn el Centre de Coordinació d’Emergències.
“S’ignora el motiu pel qual el fet que no s’enviara un avís a la població fins a les 20:10 hores des del CECOPI (Centre de Coordinació Operativa Integrat) puga servir de base per a imputar-li”, afirma l’instructor.
A més d’acordar el sobreseïment provisional de les diligències obertes per estes dos denúncies, el titular del Jutjat d’Instrucció 15 de València ha decidit no tenir com a acusació popular a Manos Limpias en el procediment fins que interpose la preceptiva querella o satisfaça la fiança que en el seu moment se li puga imposar. La interlocutòria no és ferma i pot ser recorregut en reforma i/o en apel·lació.