VALÈNCIA, 10
L’editorial El Magnànim, vinculada a la Diputació de València, ha presentat una nova edició que recopila tota la producció poètica d’Ausiàs March, una figura clau en la història de la literatura valenciana. Aquesta petita gran obra representa un important avanç en la poesia del seu temps, destacant per la seva originalitat i el seu enfocament més personal i íntim en comparació amb altres corrents poètiques, com la poesia occitana.
La poesia d’Ausiàs March no només es distància dels models de l’època, sinó que, a mesura que va evolucionar, va reflectir la seva trajectòria existencial d’una manera fragmentària. La seva obra és un exemple de com la literatura pot superar les limitacions del formalisme del trobadorisme, apropant-se a nous corrents de la poesia europea, incloent aspectes de la poesia italiana del Renaixement. Els editores apunten que, tot i l’arrelament medieval de March, el seu treball mostra un canvi de sensibilitat que va ser fonamental per al seu èxit entre els lectors del segle XVI, atreient-los amb una obra més pròxima a les seves preferències.
Ausiàs March es creu que va néixer al voltant del 1400 a València. Va estar al servei del rei Alfons el Magnànim i va participar en diverses campanyes militars a terres italianes, incloent Sardenya i Còrsega. Va rebre una jurisdicció ampla al seu feu de Beniarjó i va exercir com a falconer major de la casa reial.
El poeta, que va contraure matrimoni dues vegades, amb Isabel Martorell i amb Joana Escorna, va morir a València el 3 de març de 1459 en la seva casa del carrer Cabillers. La recopilació de la seva obra ha estat realitzada per Vicent Josep Escartí Soriano, catedràtic de Literatura Medieval i Moderna a la Universitat de València. Escartí és un expert en la literatura valenciana, autor de diversos estudis i edicions de textos històrics i literaris valencians, i l’any passat va publicar “Jaume I en la memòria d’un poble” i en breu veurem el seu “Dietari de Jeroni Sòria”.