El Museu Valencià d’Etnologia (ETNO) de València acull fins a l’1 de febrer de 2026 una exposició que convida a reflexionar sobre la profunda transformació sociocultural que ha experimentat el medi rural valencià en les últimes dècades. Esta mostra se centra en com ha canviat la imatge de l’entorn rural, així com les formes de vida dels qui han habitat i habiten estes zones, incorporant a més els nous corrents que redefinixen el concepte de ruralitat actualment.
Solsida: transformació de les comunitats rurals valencianes
Solsida: transformació de les comunitats rurals valencianes és el títol d’esta exposició, presentada oficialment pel diputat de Cultura de la Diputació de València, Paco Teruel; el director de L’ETNO, Joan Seguí; i els comissaris Asunción García i Josep Vicent Aguilar. La mostra aborda un context marcat per la crisi residencial que enfronten les ciutats i els ritmes accelerats de la vida urbana, factors que qüestionen la idea tradicional de les urbs com a espais ideals per al progrés.
Processes econòmics i socials
A més, l’exposició analitza els processos econòmics i socials que han motivat l’abandó rural des de mitjan segle passat, juntament amb una tendència actual cap a la recuperació i redefinició de l’àmbit rural i la seua identitat. Segons els comissaris, estes àrees despoblades comencen a rebre població novament, un fenomen derivat del canvi en la percepció que les societats urbanes tenen del món rural sota nous paradigmes com la sostenibilitat, la connexió amb la naturalesa i les activitats d’oci.
Impacte de la pandèmia i l’augment del cost de la vivenda
El retorn cap als pobles s’ha vist impulsat per situacions recents com la pandèmia de coronavirus i l’increment del cost de la vivenda a les ciutats, que han fet més atractiva la vida en entorns rurals. No obstant això, es destaca que els nous residents posseïxen hàbits i visions del món més urbans que rurals, per la qual cosa encara que la comunitat es reconstruïx, la seua identitat i dinàmica han canviat.
Fonts i col·laboracions
Els materials exposats provenen de diverses fonts com À Punt Mitjana, diversos ajuntaments valencians (Otos, Bicorp i Alpuente), la Filmoteca Espanyola i l’Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació de València. També col·laboren col·leccions del propi ETNO i l’artista visual Fermín Sales.
Organització i coordinació
L’organització i coordinació de l’esdeveniment compta amb un equip interdisciplinari: tècniques com Paula Ramón i Carles Rodrigo, la producció a càrrec de LLIM ESTUDI, i la coordinació general realitzada per Antonio Herrero i José María Candela. En conjunt, esta exposició oferix una mirada àmplia i profunda sobre el present i futur de les comunitats rurals a la regió valenciana.