El MuVIM exhibix un fragment de l’art sincrético de Cuba i Brasil

VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)

El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) mostra fins al pròxim 15 de setembre diferents formes de representació de l’art sincrètic a Cuba i Brasil amb una exposició composta per una selecció d’obres d’artistes valencians com José Morea o Uiso Alemany, així com joies d’Angela Okinaka, quadres de Mederos i escultures de José Adário i de Mendive.

La Sala Jerónima Gal·lès s’endinsa d’esta manera en el sincretisme cultural amb la mostra ‘La pèrdua d’identitat. Art sincrètic a Cuba i Brasil’ comissariada per Amador Griñó, cap d’Exposicions del museu.

La mostra ha sigut inaugurada pel diputat de Cultura de la corporació provincial, Paco Teruel, acompanyat pel director del museu, Rafa Company, i pel comissari i cap d’exposicions del MuVIM.

‘La pèrdua d’identitat. Art sincrètic a Cuba i Brasil’ se centra en un sistema de símbols i formes artístiques d’enganyar el poder constituït per a poder creure, per a fomentar el culte comunitari i rituals propis que van generar els esclaus africans en els territoris americans. En definitiva, una manera de tenir esperança que va generar tota una imatgeria artística complicada i fosca per als profans, però clara per als creients.

A Cuba, els Orixás o déus principals, es van amagar majoritàriament darrere de les imatges catòliques. A Brasil, per a evitar rebel·lions per la venda i dispersió d’ètnies i famílies, es va permetre que els diumenges es reuniren per a ballar i cantar en els seus batuques, que eren celebracions religioses dels diversos ritus africans, com per exemple Candomblé, Vudú, Umbanda, Santeria i Pal Munte.

En este petit exemple expositiu es contrasta la visió dels mateixos creients amb la interpretació que d’aquests símbols i imatges han realitzat altres visions culturals. Les obres de Mederos, Adenor Gondim o Mendive, artistes creients de Cuba i Brasil, es complementen amb la dels pintors valencians Uiso Alemany i Morea, o la d’Angela Mie Okinaka, dissenyadora de joies nipona-brasilera que ha treballat en contacte directe amb aquests ritus i les seues creacions artístiques. Exemples per a entendre el sincretisme religiós, és a dir, aquesta ocultació o transmutació d’un símbol pertanyent a un culte amagat en un altre.

ÚLTIMES NOTÍCIES