La Lliga espanyola de futbol mostra un panorama inversor cada vegada més globalitzat i diversificat, on capitals dels Estats Units, Mèxic, l’Argentina, Israel, Singapur i més nacions participen en la gestió i propietat dels equips de primera divisió.
Recentment, la incorporació del grup Velocity Sport Limited (VSL), lligat a accionistes nord-americans i de matriu anglesa, en Rastar (propietària majoritària del RCD Espanyol i de capital xinés) ha consolidat un hòlding estratègic internacional que reflectix l’interés de fons estrangers tant en LaLiga Santander com en la Lliga Hypermotion.
Gestió tradicional i nous actors
Només quatre clubs mantenen gestió tradicional sense societat anònima esportiva (SAD): Reial Madrid, FC Barcelona, Athletic Club i CA Osasuna. Els altres es troben en mans de diversos grups empresarials forans o nacionals que busquen establir projectes d’inversió, alguns amb presències en diverses lligues o països.
El València CF i Meriton Hòldings
Per exemple, el València CF és propietat des de 2014 de l’empresa singapurense Meriton Hòldings, liderada per Peter Lim, que ha aconseguit prop del 92% de l’accionariat després d’una compra complexa i qüestionada i ha enfrontat oposició social pel model de gestió.
Estabilitat del Vila-real CF
El Vila-real CF gaudix d’estabilitat accionarial des de 1997 sota la direcció de l’empresari Fernando Roig i la seua família, aconseguint un model econòmic sòlid i consistència esportiva.
Ascensos recents i propietaris
Entre els ascensos recents, l’Elx CF és controlat quasi totalment per l’empresari argentí Christian Bragarnik, mentres que el Llevant UD compta amb Pepe Danvila com a principal accionista i gran inversor després d’assumir la presidència executiva en 2023.
Participacions globals al Girona FC
El Girona FC pertany en un 47% al City Group, conglomerat que maneja clubs globals com Manchester City o Nova York City. Marcelo Claure té una participació del 35% i Pere Guardiola presidix el consell amb un 16%.
Control del Real Oviedo
Per part seua, el Real Oviedo pertany majoritàriament al conglomerat mexicà Grup Pachuca des de 2022, que posseïx el 60% d’accions, amb Grup Carso mantenint un 15% restant.
Propietat de l’Atlètic de Madrid
L’Atlètic de Madrid es repartix principalment entre Atlètic HoldCo — amb capital de Miguel Ángel Gil Marín, Enrique Cerezo i l’estatunidenca Ares Management — que suma el 70,39%, i Idan Ofer amb un 27,81%.
Rayo Vallecano i Getafe CF
El Rayo Vallecano està controlat per Raúl Martín Presa amb quasi el 98%, i el Getafe CF ha passat a un control quasi total sota el seu president Ángel Torres davant rumors de compra per part d’inversors estatunidencs.
Gestió del RCD Mallorca
El RCD Mallorca és protagonitzat pel extenista estatunidenc Andy Kohlberg i compta amb figures esportives com Steve Nash i Stuart Holden integrats en la seua gestió.
Crisi i capital del Sevilla FC
El Sevilla FC, sumit en crisi institucional, té capital diversificat entre famílies sevillistes i el fons estatunidenc 777 Partners, que posseïx més del 14% i enfronta problemes legals.
Propietat del Reial Betis
El Reial Betis manté una propietat relativament estable, amb la presidència i vicepresidència controlant un 39% i sense participació estrangera.
Control al Real Club Cèltic
En el Real Club Cèltic, el grup GES i la família Mouriño controlen un 76% de les accions, consolidant la influència des de 2006 i mantenint a més participació en el banc Abanca.
Limitació accionarial a la Reial Societat
La Reial Societat, com SAD, limita la concentració accionarial al no permetre més del 2% per soci per a evitar concentració de poder.
Interrelació esportiva a l’Esportiu Alabés
Finalment, l’Esportiu Alabés està en mans del Baskonia — equip de bàsquet vitorià — des de 2011, amb l’empresari Josean Querejeta controlant la majoria, la qual cosa representa una interrelació entre diferents esports.
Este divers i global escenari inversor reflectix no sols la creixent importància financera que el futbol espanyol té internacionalment, sinó també els reptes i oportunitats que comporta la gestió compartida i la multipropietat en clubs esportius amb història i gran impacte social.