El preu de la vivenda a Espanya mostra una tendència a l’alça que podria culminar en 2025 amb un nou rècord històric de 3.291 euros per metre quadrat, la qual cosa suposaria un augment anual del 8,7%. Estes projeccions provenen de la Societat de Taxació (ST), que també descarta la formació d’una bambolla immobiliària, encara que advertix sobre la urgent necessitat d’inversió estrangera per a augmentar la construcció de vivendes.
La taxadora ja havia registrat al juny un valor històric de 3.151 euros/m², amb un increment del 7,5% respecte a l’any anterior. S’evidencia una desconnexió creixent entre els preus de la vivenda, tant per a compra com lloguer, i el ritme de creixement dels salaris. Entre 2014 i 2024, la vivenda nova va augmentar un 51,9%, la usada un 35,1%, i el lloguer un 91,4%, mentres que els salaris només van pujar un 26,5%, ampliant la bretxa de demanda insatisfeta.
Impacte en jóvens i col·lectius vulnerables
Este fenomen repercutix especialment en jóvens i col·lectius vulnerables. Mentres que en 2006 el 56% dels menors de 30 anys posseïa vivenda pròpia, ara eixa xifra s’ha reduït a la mitat. A més, l’edat mitjana per a emancipar-se ha pujat als 30 anys i la natalitat ha caigut un 24% en 2023 en comparació amb 2015. A causa d’estes circumstàncies, el mercat immobiliari espanyol enfronta una creixent borsa de demanda sense satisfer, que afecta tant jóvens com a immigrants.
L’atractiu del mercat immobiliari espanyol
La Societat de Taxació assenyala que Espanya continua sent un mercat immobiliari atractiu i relativament barat en comparació amb altres països. Destaquen el paper clau de la inversió estrangera, que representa prop del 15% de les compravendes, arribant al 30% en zones com les illes o Alacant. Factors com la reducció de tipus d’interés, la millora en l’accés a crèdits hipotecaris (constituint el 67% de les operacions), el baix nivell de morositat i la perspectiva demogràfica favorable, recolzen la demanda robusta.
Propostes per afrontar el dèficit de vivenda
Davant esta situació, ST proposa diverses mesures per a fer front al dèficit de vivendes i la pressió sobre els preus. Entre elles destaquen la mobilització de sòl públic per a promocions de vivenda en lloguer assequible, l’impuls a la vivenda protegida, la reactivació de desenrotllaments urbanístics paralitzats des de 2008 i la reforma de la Llei de Sòl per a adaptar l’oferta a les necessitats actuals.
La importància de facilitar l’accés a la primera vivenda
Igualment, subratllen la importància de facilitar l’accés a la primera vivenda per als jóvens mitjançant instruments de suport públics i privats, un desafiament que s’ha convertit en una preocupació central per als espanyols a causa de la creixent dificultat per a l’emancipació.
Conclusió
En resum, el mercat immobiliari espanyol mostra un creixement persistent en els preus de la vivenda amb un context de demanda insatisfeta i bretxes salarials que requereixen accions coordinades per a equilibrar l’oferta, millorar l’accés i evitar un augment excessiu de la desigualtat en l’accés a la vivenda.