El Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) té un punt de control operatiu des de fa diversos anys en la rambla de Poio–Massanassa, no obstant això, no s’utilitza per al seguiment d’avingudes importants com l’ocorreguda el 29 d’octubre de 2024 per les seues limitacions tècniques i d’ubicació.
Així ho revela un informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) dirigit al Jutjat d’Instrucció número 3 de Catarroja, que investiga la gestió de la dana que va afectar aquella data. L’informe destaca que este punt de control no complix els requisits mínims necessaris per a gestionar el risc de desbordaments en zones aigües avall.
Localització i limitacions del punt de control
Un dels principals problemes d’este punt de control és la seua localització en el tram final de la conca, la qual cosa impedix anticipar possibles crescudes que puguen afectar poblacions pròximes com Massanassa o Catarroja. A més, la falta d’un pluviòmetre fa impossible monitorar la pluja en la zona abans que es genere l’escorrentia.
El sistema SAIH es definix com un sistema d’observació i no de predicció, per la qual cosa el desfasament temporal de 20 a 30 minuts entre la presa de dades i la seua visualització restringix la seua utilitat per a avisos primerencs en emergències.
Donades estes limitacions, les dades arreplegades en el punt de control del Pedrís no són enviats a les autoritats de protecció civil, ja que només oferixen informació del nivell de l’aigua sense detalls de cabal ni precipitacions.
Variacions en el nivell de l’aigua el 29 d’octubre
Durant l’avinguda del 29 d’octubre de 2024 es van registrar variacions abruptes en el nivell de l’aigua des de 0,0012 metres a les 14.45 fins a superar els 5 metres a les 19.35, moment en què el sistema va patir una fallada.
Seguiment efectiu al riu Magre
En contrast, el riu Magre, també afectat per la dana, sí que compta amb un seguiment més efectiu. El SAIH proporciona dades pluviomètriques i de cabal que es comuniquen als servicis d’emergència, incloent alertes automàtiques per superació de llindars de pluja (30 l/m² en 1 hora i 50 l/m² en 4 hores).
El dia de l’avinguda, el sistema va enviar 84 avisos automàtics de precipitacions i 17 alertes validades manualment sobre el cabal, principalment vinculades a l’embassament de Forata.
Importància de la millora del sistema
Este contrast entre el punt de control del Pedrís i les alertes del riu Magre evidència les limitacions del sistema per a anticipar emergències en algunes zones i la importància de millorar la infraestructura i equipament per a la gestió del risc hídric.
És fonamental comptar amb sistemes que permeten un monitoratge anticipat i precís per a protegir les poblacions vulnerables i optimitzar la resposta dels servicis d’emergència en episodis de pluges extremes i possibles inundacions.