La Societat Valenciana de Psicologia Clínica (SVPC-AVAPIR) ha sol·licitat, a través de cartes adreçades als representants dels quatre grups parlamentaris de Les Corts, una reunió amb caràcter d’urgència. L’objectiu és manifestar la seva postura davant la controvertida proposta de creació de la figura de ‘psicòleg no especialista’, presentada per Vox com a esmena a la llei d’acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2025.
La SVPC alerta que aquesta esmena, que sembla tenir el suport de la direcció general de Salut Mental sota el lideratge de Bartolomé Pérez, és considerada “il·legal” i un atemptat contra la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients. Segons el comunicat, l’entitat vol expressar als grups parlamentaris la seva profunda preocupació per les greus repercussions que l’aprovació d’aquesta mesura podria tenir per als pacients que necessiten assistència en salut mental.
La SVPC defensa que la creació d’aquesta figura no només és innecessària, sinó que vulnera el marc normatiu que regeix les prestacions de salut pública a Espanya. Destaca que la Llei 33/2011 exigeix que els psicòlegs que treballen al sistema nacional de salut (SNS) disposin de l’oficialitat d’Especialista en Psicologia Clínica, i que la Llei 16/2003 estipula que els serveis sanitaris han de ser proporcionats exclusivament per professionals adequadament formats.
A més, la SVPC recorda que la Llei 44/2003 reconeix expressament la psicologia clínica com a una especialitat regulada i que l’estratègia actual per a l’atenció primària defensa el psicòleg clínic com el professional de referència en l’atenció psicològica dins del SNS.
Alertes sobre la intervenció sense especialització
En el seu comunicat, la SVPC denuncia que la intenció d’introduir noves figures professionals sense la formació especialitzada adequada representa un perillós precedent, que pot conduir a la intromissió de funcions clíniques en àmbits no sanitaris, com s’ha vist amb la col·laboració de les unitats de detecció precoç de salut mental en l’àmbit educatiu.
La SVPC adverteix que aquest desplaçament de competències hauria de ser motiu de preocupació ciutadana, ja que podria suposar la trivialització de les intervencions en salut mental i la fragmentació de l’atenció que s’ofereix als pacients. “La salut mental mereix ser tractada amb el màxim rigor”, afegeix l’entitat, que pressiona per evitar que les bones intencions es converteixin en pràctiques inadequades.
Malgrat això, la SVPC exigeix accions estructurals responsables, com l’augment de places per a la formació d’especialistes en psicologia clínica i un avenç cap a la consolidació d’una xarxa pública de salut mental basada en l’evidència i en professionals formats adequadament.
Després del debat de les esmenes a la totalitat, que tindrà lloc dimecres a Les Corts, la SVPC ha subratllat la urgència de la seva situació, ja que el PP ha respost a la seva sol·licitud de reunió i rebrà representants de la SVPC per discutir aquestes qüestions.