Avisa que “l’excés d’exercici de les competències també és un problema en democràcia”
MADRID, 18 (EUROPA PRESS)
El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha assegurat que li seria “molt més còmode” dimitir però que no ho fa perquè creu que això deixaria en una situació de “feblesa” a la Fiscalia i a qui li succeïsca en el càrrec, advertint que esta bretxa seria utilitzada per fenòmens criminals com el terrorisme o el narcotràfic.
“Des del punt de vista personal, per a mi seria més còmode marxar-me. Jo no m’aferre a cap càrrec. Jo crec en la institució que defense i per això em quede en ella”, ha dit, en el marc de la seua compareixença en la Comissió de Justícia que s’ha celebrat este dimarts al Senat, on PP i Vox li han urgit a renunciar.
El cap del Ministeri Públic s’ha mostrat segur que, si dimitira, “estaria fent una concessió, una concessió als delinqüents, una concessió a altres persones”, i “i això sí podria col·locar a la Fiscalia General en una situació de feblesa”.
“I la Fiscalia ha de mostrar-se fort, fort, molt forta. Perquè els fenòmens delictius que ens assetgen (…) Les xarxes criminals transnacionals –el narcotràfic, el terrorisme internacional– són fenòmens que, com vegen, un àpex de feblesa en els qui hem de perseguir el delicte, no van a dubtar a utilitzar-los”, ha avisat.
A més, ha dit que és “fàcil” ficar-se amb el fiscal general, tant en esta situació concreta com habitualment perquè, li designen el Govern, en l’exercici de les seues competències però ha de ser imparcial i neutral.
“Però jo no em puc defensar, jo no puc eixir al camp polític, independentment de la meua imputació, i contestar a totes les coses que generalment se li diuen a un fiscal general. Perquè si ho feia, perquè si aterrava en l’arena política, perdria la condició de neutralitat. Perdria esta condició que és la que fa que puga realitzar la meua funció”, ha exposat.
Per això, ha incidit que, “fins a cert punt, és fàcil ficar-se amb el fiscal general”, assegurant que “fins a un xiquet de quatre anys podria fer-ho i el fiscal general no li anava a contestar, perquè no pot”: “No parlem el mateix llenguatge. Si parlàrem el mateix llenguatge jo deixaria de ser fiscal general, em convertiria en un parlamentari”.
En este sentit, ha defensat que, si bé “és sa en democràcia” que cadascú exercisca les seues competències, “l’excés d’exercici de les competències també és un problema en democràcia”. “Ningú pot excedir-se en l’ús de les seues competències perquè estarem equivocant els camps de joc en els quals estem cadascun”, ha alertat.