ALACANT, 14 (EUROPA PRESS)
La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) ha manifestat la seua preocupació pels aranzels imposats pel president dels Estats Units, Donald Trump, que “posen en alerta” el teixit exportador de la província d’Alacant. En aquest context, l’empresariat local ha reclamat “unitat” a la Unió Europea (UE) per defensar els interessos econòmics del territori.
Aquesta qüestió es va posar de manifest durant la jornada titulada ‘Aranzels en el punt de mira. Com afecten a l’economia local?’, celebrada a la seu de la CEV a Alacant, on s’han discutit les implicacions d’aquestes polítiques aranzelàries.
En la inauguració de l’acte, el president de CEV Alacant, Joaquín Pérez, va advertir sobre els efectes negatius que poden tenir aquestes mesures en sectors claus de l’economia alacantina. Va recordar que Estats Units és la quarta destinació mundial per a les exportacions alacantines i, crucialment, la primera destinació fora de la UE, la qual cosa significa que qualsevol restricció comercial pot afectar greument la província.
En el 2024, la Comunitat Valenciana va exportar productes a EUA per un valor de 2.850 milions d’euros, destacant que els sectors més vulnerables inclouen el calçat, la confecció i l’agroalimentari. Precisament, aquest últim va registrar el major volum d’exportacions durant l’any passat, segons les dades proporcionades per la CEV.
No obstant això, el president de CEV Alacant ha mencionat que actualment hi ha una moratòria de 90 dies per als aranzels més elevats, la qual cosa obre una finestra d’oportunitat per a negociar. En aquest sentit, ha instat a Europa a aprofitar aquesta conjuntura per avançar cap a una major autonomia estratègica. A més, ha recomanat a les empreses d’accelerar la diversificació de mercats, buscar noves geografies i reforçar les posicions en un entorn global cada vegada més dinàmic.
Preocupacions del sector del calçat
Durant la reunió, diversos representants dels sectors afectats van expressar les seues inquietuds sobre les repercussions dels aranzels. Vicente Pastor, president d’Avecal, va declarar que l'”imposició d’aranzels” representa un colp considerable per a la indústria del calçat, que és molt dependent de les exportacions.
A més, va destacar la necessitat que la UE mantinga una posició unida i estableixi un diàleg constructiu amb EUA. “Aquesta situació destaca l’urgència de crear un marco regulatori que no comprometa la competitivitat del nostre àmbit industrial. Actuar amb serenitat és imprescindible per blindar els nostres interessos, ja que EUA és la principal destinació extracomunitària per a les nostres exportacions de calçat”, va afegir Pastor.
Per la seua banda, Rosa María Sánchez, secretària general de Fempa, va assenyalar que la resposta de la UE ha d’anar més enllà de simples declaracions. “Enfront d’aquestes mesures proteccionistes, la UE ha de reforçar la seua política comercial i implementar mesures reals per a recolzar les empreses afectades.” Entre les propostes, va demanar la creació d’incentius fiscals, ajudes a la innovació, reducció de costos energètics i un fort reforç en els acords comercials amb tercers països.
Finalment, va advertir del risc de desavantatge competitiu davant de països amb normatives menys estrictes que podrien assumir aquests aranzels sense comprometre els seus preus.