Incliva i la Fundació Carlos Simón investiguen marcadors genètics per a un diagnòstic primerenc de tumors uterins

VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)

Incliva i la Fundació Carlos Simón han impulsat un projecte per a analitzar les diferències genètiques existents entre tumors uterins que es desenvolupen en el miometri –la capa muscular de l’úter–, que sovint són objecte de confusió.

L’objectiu és aconseguir un diagnòstic precís sense necessitat de procediments invasius i així oferir el tractament més apropiat a les pacients, segons ha assenyalat l’Institut d’Investigació Sanitària.

Entre els tumors es troben els fibromes, també coneguts com miomes, que són un tipus de tumor benigne, i els sarcomes, que són tumors agressius de mal pronòstic.

La morfologia i els símptomes dels dos tipus de tumors són similars, i en l’actualitat no hi ha un mètode diagnòstic no quirúrgic que permeta diferenciar-los amb precisió, la qual cosa pot portar a diagnòstics “erronis, amb un gran impacte clínic tant per a les pacients com per al sistema nacional de salut”.

La tesi doctoral de Sandra Boldú, titulada ‘Desenvolupament d’un model de diagnòstic precoç i no invasiu de tumors miometrials’, forma part d’una de les línies d’investigació del Grup de Medicina Reproductiva d’Incliva, amb la direcció de la doctora Aymara Mas.

El projecte s’està duent a terme a les instal·lacions de la Fundació Carlos Simón gràcies a una ajuda predoctoral atorgada el passat mes de setembre per l’Associació Espanyola Contra el Càncer a València.

L’ajuda, amb una dotació total de 100.600 euros a quatre anys, té com a objectiu que joves investigadors predoctorals puguen desenvolupar els seus projectes científics en centres de referència a València.

L’ajuda de Sandra Boldú –graduada en Bioquímica i especialitzada en Reproducció Humana i Genètica– és la primera que ha sigut finançada gràcies a la iniciativa privada, en este cas, de les empreses valencianes Aquaservice, Bertolín i Cecotec.

FASE RECLUTAMENT

El projecte es troba actualment en fase inicial de reclutament de pacients i optimització de protocols necessaris per al disseny experimental.

Està previst que participen en la investigació aproximadament 250 dones amb sospita de tumor miometral i indicació d’histerectomia (cirurgia per a extirpar l’úter i el coll uterí) o miomectomia (intervenció quirúrgica que es duu a terme per a extirpar els miomes uterins).

ÚLTIMES NOTÍCIES