La jutgessa de Catarroja, València, que està al capdavant de la investigació penal sobre la gestió de la dana ocorreguda el passat 29 d’octubre ha qualificat d’autèntica faula la suposada connexió entre la presa de Forata i la crescuda del barranc de Poio.
En un acte judicial emés recentment i difós pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, la jutgessa desestima els recursos de reforma presentats per una acusació particular, que sol·licitava més diligències investigativas relacionades amb la presa de Forata. Esta acusació estava composta per familiars d’una persona morta durant els successos del 29 d’octubre.
El document legal recorda que ja s’han incorporat a l’expedient informes tècnics proporcionats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) que contenen dades des del 28 d’octubre fins a l’1 de novembre. Així mateix arreplega testimoniatges d’empleats i del president de la CHJ que avalen que la presa de Forata no va tindre vincle amb el desbordament del barranc de Poio.
Experts rebutgen la connexió
Experts com la catedràtica Ana Camarasa, especialista en Geografia Física de la Universitat de València i coneixedora del barranc de Poio, també han assenyalat que no existix relació entre la presa de Forata i els incidents que van causar la tragèdia.
Ubicació diferent de la presa
La jutgessa argumenta que la presa de Forata està situada en una conca hidrogràfica diferent de la del barranc on van succeir les defuncions, per la qual cosa qualsevol investigació sobre esta presa no contribuiria a esclarir les causes de la defunció de la víctima.
Al·legacions dels familiars
Els familiars de la víctima havien al·legat que el mort va ser abandonat mentres se centraven recursos a previndre una possible rebentada de Forata, desatenent la situació del Barranc de Chiva. No obstant això, la magistrada assenyala que atendre la situació de la presa no impedia emetre alertes a la població afectada.
Rebutjada la inclusió del president de la CHJ
A més, la petició d’incloure al president de la CHJ com investigat va ser prèviament rebutjada per l’Audiència Provincial de València i per tant, no procedix la seua reconsideració.
Informe de la Guàrdia Civil
En un altre apartat de l’acte, s’indica que la Guàrdia Civil està preparant un informe basat en documents oficials, testimoniatges i conclusions de perits, i no en asseveracions sense fonament que contradiuen fins i tot dades geogràfiques.
Dubtes sobre el número de morts
La jutgessa també qüestiona les xifres sobre el número de morts difoses per l’acusació particular, que oscil·len entre més de 300 i 232 morts, enfront de la xifra oficial de 228 confirmada per les autoritats. Es destaca que alguns noms inclosos en les llistes presentaven duplicitats o corresponien a persones vives o lesionades.
Novetats en la investigació
Finalment, la jutge ha decidit incorporar noves declaracions d’afectats i convocar a altres persones per a oferir accions legals, a més de comunicar a les parts involucrades que s’ha atés la petició perquè l’òrgan judicial romanga a la Ciutat de la Justícia de València, seguint un acord de la Junta de Jutges del Tribunal d’Instància de Catarroja.
Esta resolució judicial aporta claredat i posa fi a rumors infundats que van generar confusió entorn de les causes i gestió d’una tragèdia natural que va commocionar a la Comunitat Valenciana.
Fique descripció i conclusions sobre la dana i la presa de Forata
La jutgessa reafirma que la presa de Forata no va tindre impacte negatiu en la crescuda del barranc de Poio ni en les defuncions del 29 d’octubre. La investigació avança amb rigor i es descarten teories sense proves al respecte.
Esta postura oficial és fonamental per a entendre la verdadera dinàmica hidrològica i evitar especulacions que distrauen de les responsabilitats reals i mesures preventives necessàries.