La Fiscalia de València està preparada per a impulsar una investigació judicial respecte a la filtració d’una comunicació entre una treballadora de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i una tècnica del servici d’emergències 112 de la Generalitat, ocorreguda el 29 d’octubre en el context de la DANA.
Aemet havia presentat prèviament una denúncia davant la Fiscalia local, que després d’examinar-la va decidir promoure l’obertura de diligències per a investigar la filtració. Esta proposta serà elevada a la direcció fiscal, que normalment dona el seu vistiplau, amb la qual cosa el cas serà derivat al jutjat corresponent per a la seua tramitació judicial.
La polèmica sorgix a partir d’un àudio
que conté una crida realitzada per Aemet al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, durant la qual s’alertava sobre el manteniment de l’avís roig per la DANA eixe mateix dia i s’advertia que la vesprada seria especialment complicada a l’interior nord de València.
Duració i difusió de l’àudio
Este àudio, la duració del qual és d’aproximadament quatre minuts, va ser difós públicament el 13 de febrer després d’una filtració anticipada d’una versió retallada. En el fragment original, s’escolta la tècnica de Aemet explicant que no s’emetrien més avisos que els ja confirmats, i que les precipitacions màximes es dirigirien cap al nord i cap a l’interior.
Detalls específics de la comunicació
En la comunicació, es detalla específicament que la DANA podria afectar també l’interior sud de Castelló, especialment a àrees confrontants amb Gúdar (Terol) i zones muntanyenques, mentres que la ciutat de València no semblaria veure’s afectada.
Situació crítica i horaris previstos
A més, s’especifica que la situació més crítica del temporal s’esperava entre les 15.00 i les 18.00 hores, afectant principalment des del litoral cap a l’interior, en direcció al Racó d’Ademuz.
Coordinació entre serveis
L’àudio evidencia una coordinació estreta entre els dos servicis, que concloïen amb l’expectativa d’una pausa breu de dos hores abans d’afrontar les conseqüències que deixarien les pluges intenses, particularment en nivells i cabals de rius i rierols.
La judicialització d’este assumpte
respon a les implicacions de seguretat i gestió del risc relacionats amb la gestió de la informació en situacions d’emergència climàtica de gran impacte, com ho va ser la DANA del 29 d’octubre.
Este cas obrirà un precedent quant a la protecció i maneig de comunicacions sensibles en àmbits oficials de meteorologia i emergències a Espanya.