El Govern de la Generalitat Valenciana ha demanat al Govern central autorització per a endeutar-se per 1.816 milions d’euros amb l’objectiu de pagar factures pendents relacionades amb gasto farmacèutic i altres servicis públics essencials abans que finalitze el mes de juliol.
Esta operació d’endeutament, que se sol·licita fora del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), sorgix després de no aprovar-se un FLA extraordinari que l’Executiu valencià considerava vital per a complir amb les seues obligacions financeres.
Decisió política i expectativa de resposta
El Consell ha manifestat que s’ha vist obligat a recórrer a este mecanisme i ha subratllat que la decisió depén de la voluntat política i altura de mires del Govern central, esperant una autorització en la reunió del Consell de Ministres del 15 de juliol.
Mesures per a la contenció del gasto
La consellera d’Hisenda, Ruth Merino, ha explicat que s’estan implementant mesures per a contindre el gasto en totes les conselleries, però ha lamentat que enguany no ha arribat el FLA extraordinari, un recurs habitual per a pagar al juliol i desembre a proveïdors davant el dèficit en el finançament.
Crítiques al sistema de finançament
Així mateix, Merino i la vicepresidenta Susana Camarero han criticat l’obsolescència del sistema de finançament autonòmic, vigent fa més de deu anys, i la negativa del Govern central a habilitar un fons d’anivellament, carregant amb l’actualització pendent dels lliuraments a compte.
Fases de l’operació financera
L’operació financera sol·licitada està dissenyada en dos fases: primer, l’autorització per a endeutar-se per 1.816 milions d’euros, i posteriorment al desembre, una sol·licitud de 674 milions addicionals per a cobrir l’excés de dèficit de 2024.
Detalls del préstec a curt termini
Este préstec a curt termini s’estructurarà en diversos préstecs bilaterals amb entitats financeres ja negociades, destinats al pagament de les factures pendents del gasto farmacèutic i altres servicis essencials. Encara que Merino no va especificar el tipus d’interés, va avançar que serien superiors als del FLA.
Declaracions de la consellera d’Hisenda
“No és la solució que ens agrada, però és l’única que ens queda”, va afirmar la consellera, qui va assenyalar que després de l’autorització, el Consell haurà d’aprovar un decret llei per a crear un crèdit extraordinari, com va ocórrer amb els gastos derivats de la reconstrucció després de la dana.
Pla d’optimització i noves mesures
Respecte a la contenció del gasto, la vicepresidenta Cambrer va destacar que el pla d’optimització en totes les conselleries no pot compensar la falta de finançament i va avançar mesures com la digitalització de la justícia, prescripció de fàrmacs genèrics i biosimilares, compres centralitzades de medicaments i accions contra l’absentisme administratiu.
Resposta a les crítiques
En resposta a crítiques de la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, qui va acusar el Consell de retallades, Cambrer va defendre que no es tracta de retallades sinó d’una situació financera asfixiant provocada pel Govern central. A més, va destacar que la Comunitat Valenciana té una de les pressions fiscals més baixes a Espanya.
Agravament de la situació per part del Govern central
La vicepresidenta va reafirmar la seua acusació que Bernabé manipula la realitat, i va acusar el Govern central d’afavorir a Catalunya mitjançant un tracte preferent, en contrast amb la situació valenciana.
Impacte del sistema de finançament
Esta petició d’endeutament reflectix la difícil situació que enfronten les comunitats autònomes a causa d’un sistema de finançament considerat obsolet i desigual, que repercutix en la capacitat per a garantir servicis públics essencials.
Expectatives del Govern valencià
El Govern valencià espera que l’Estat demostre altura de mires i responsabilitat institucional per a resoldre este dilema econòmic que, segons els seus responsables, no resulta d’una mala gestió sinó d’un model financer injust.