Durant la jornada del 29 d’octubre, la Guàrdia Civil va constatar diverses incidències en el telèfon d’emergències 112, així com l’absència de gravació de la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi), encarregat de gestionar l’emergència del fenomen meteorològic DANA.
L’informe elaborat per la Unitat Orgànica de la Policia Judicial detalla que el sistema telefònic del 112 suporta fins a 240 crides simultàniament a través de huit línies, però el 29-O la infraestructura va patir diverses caigudes a causa d’incidències en la xarxa de Telefónica, afectant el nombre de línies operatives i la capacitat d’atenció en diferents moments del dia.
A partir de les 7.30 hores es van començar a registrar caigudes intermitents
Les línies es van reduir progressivament la capacitat per a atendre crides des de 240 fins a un mínim de 60 simultànies. Malgrat estos problemes, la robustesa del sistema va permetre continuar atenent les crides sense interrupció total.
Fallada en la xarxa de Telefónica impedeix escoltar els ciutadans
No obstant això, des de les 14.30 hores, una fallada en la xarxa de Telefónica impedia que els operadors escoltaren els ciutadans que anomenaven, situació que es va prolongar fins a les 18 hores del 31 d’octubre, generant un significatiu impacte en la gestió d’emergències.
Incomunicacions amb policies locals i Ferrocarrils
A més, entre les 15.31 i les 4.58 de l’endemà es van reportar incomunicacions amb diverses policies locals i amb Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, complicant encara més la coordinació de resposta a l’emergència.
Falta de gravació en la reunió del Cecopi
Respecte a la gestió interna, l’informe confirma que la reunió del Cecopi, realitzada mitjançant videoconferència amb Cisco Webex, no va ser gravada, fet explicat per l’absència d’un protocol que l’establira, malgrat que la plataforma permet la gravació i notifica esta acció a tots els participants.
Limitacions en la supervisió per càmeres de seguretat
El Centre de Coordinació d’Emergències, situat a l’Eliana, disposa de càmeres de seguretat en accessos i zones comunes, però estes no cobrixen oficines ni espais interiors, la qual cosa limita la supervisió directa durant esdeveniments crítics.
Dubtes sobre la gestió i transparència de l’emergència
Estes troballes generen dubtes sobre la gestió i transparència de l’emergència del 29 d’octubre i promouen una anàlisi profunda per a enfortir les comunicacions i protocols d’actuació en futures contingències meteorològiques.