L’Assemblea General de l’ONU amplia els drets de Palestina i crida a la seua integració plena

Estats Units, que ha votat ‘no’ junt amb Israel, condiciona qualsevol avanç al fet que hi haja “negociacions directes” entre les parts

MADRID, 10 (EUROPA PRESS)

L’Assemblea General de Nacions Unides ha aprovat aquest divendres una resolució que exhorta a la plena incorporació de Palestina com a Estat membre de l’organització i que, a l’espera d’aquest possible pas, dota de més veu als palestins, malgrat les queixes frontals expressades pel Govern d’Israel.

La resolució, copatrocinada per desenes de països, entre ells Espanya, ha tirat endavant amb 143 vots a favor, nou en contra –entre ells Israel, Estats Units, Hongria, Argentina i República Txeca– i 25 abstencions.

El text, impulsat després del veto nord-americà en el Consell de Seguretat a la incorporació plena de Palestina, planteja “drets i privilegis addicionals”. Palestina forma part de l’ONU en qualitat d’Estat observador no membre, al mateix nivell que el Vaticà, però amb aquesta iniciativa tindrà més representació i veu –que no vot– dins de l’Assemblea.

La resolució exposa a més que “l’Estat de Palestina està qualificat per a ser membre” i “recomana al Consell de Seguretat que reconsidere l’assumpte”, si bé no pot forçar a aquest òrgan perquè ho faça. Així mateix, “reafirma el dret del poble palestí a l’autodeterminació”, la qual cosa passa pel seu “dret a un Estat de Palestina independent” i “la fi de l’ocupació israeliana”.

Els països promotors, no obstant això, han introduït un matís dins de l’articulat per a deixar clar que aquest gest cap als palestins és “excepcional” i “no fixa un precedent”, davant de l’aparent temor de determinades potències que altres territoris la sobirania dels quals segueix encara en disputa, com puguen ser Taiwan i Kosovo, puguen reclamar també un marc equiparable.

ESTATS UNITS ES JUSTIFICA

L’ambaixador adjunt d’Estats Units davant de l’ONU, Robert Wood, ha al·legat que el país nord-americà està a favor de la “solució de dos Estats” per a resoldre el conflicte entre israelians i palestins, però considera que iniciatives com la votada en l’Assemblea no permeten avançar en aquest objectiu.

“L’estatalidad només arribarà amb un procés de negociacions directes entre les parts”, ha recalcat Wood per a justificar el ‘no’ nord-americà, durant un discurs en el qual ha advocat per treballar perquè la Franja Gaza no siga “una plataforma per al terrorisme” i que tampoc hi haja una nova “ocupació” d’aquest enclavament per part d’Israel.

En un comunicat previ, la missió nord-americana havia afegit que “mesures unilaterals de Nacions Unides” com l’adoptada aquest divendres “no contribuiran a una pau sostenible en la regió” pel que “Estats Units votarà en contra i espera que altres estats membres facen el mateix”.

“Els esforços per a progressar en aquesta resolució”, havia indicat, “no canvia la realitat que l’Autoritat Palestina no compleix els criteris per a convertir-se en un Estat de ple dret”.

Per contra, el ministre d’Exteriors noruec, Espen Barth Eide, sí que ha celebrat una “decisió històrica”, emparada en una resolució copatrocinada pel seu país, un dels principals aliats de la causa palestina.

“Ens enorgulleix haver-hi copresentado una resolució sòlida que enforteix a Palestina en l’ONU i demanem al Consell de Seguretat que reconsidera la qüestió de la membresía de Palestina”, ha afegit el ministre.

Abans de la votació, l’ambaixador israelià, Gilad Erdan, ja havia carregat durament contra la resolució, al·legant que està en joc la supervivència de la Carta de Nacions Unides. En aquest sentit, ha criticat les iniciatives destinades a reconèixer l’Estat palestí ja que, en la seua opinió, implica un “regal” per a Hamàs, “els Hitler del nostre temps”.

ÚLTIMES NOTÍCIES