La Comunitat Valenciana ha demostrat un avanç significatiu en el nivell educatiu del seu alumnat de 4t de Primària i 2n d’ESO, on més del 50% ha aconseguit nivells alts en competències clau com a matemàtiques, castellà, valencià i anglés. Esta conclusió prové de l’Avaluació de Diagnòstic del curs 2023/2024, una prova censal realitzada entre maig i juny de 2024 amb la participació de més de 91.000 estudiants de 1.696 centres educatius repartits a Alacant, València i Castelló.
Avaluació en format digital
Enguany, l’avaluació es va dur a terme íntegrament en format digital per primera vegada, posicionant a la Comunitat Valenciana com a finalista en els Premis Internacionals d’Avaluació Digital 2025 en la categoria de “Millor projecte de transformació”. Esta innovació ha permés simplificar els processos per als centres i reduir la càrrega de treball per als docents, a més de garantir la confidencialitat de les proves.
Importància dels resultats
Els resultats d’esta avaluació són fonamentals per a proporcionar dades fiables que milloren els processos d’ensenyança i aprenentatge en la nostra comunitat educativa, va destacar la directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, qui va assenyalar que no existien registres comparables des de l’aplicació de la LOMCE en 2014-2015.
Rendiments destacats en competències clau
Detalladament, els nivells alts en comprensió oral i escrita se situen entre el 49 i el 55% en valencià, castellà i anglés. En matemàtiques, el 50% dels alumnes també van aconseguir alt rendiment, destacant especialment en competències estocàstiques (52%), espacials i numèriques (50%), tant en Primària com en ESO.
Factors que influeixen en el rendiment
L’anàlisi contextual de l’avaluació evidencia que un major índex socioeconòmic i cultural influïx positivament en el rendiment acadèmic en totes les àrees avaluades. No obstant això, una dada preocupant és que un major temps d’ús de dispositius electrònics s’associa amb un menor rendiment escolar en totes les competències, emfatitzant la importància d’un ús equilibrat de la tecnologia.
Projecció i nous desenvolupaments
Actualment, s’està desenrotllant l’Avaluació de Diagnòstic corresponent al curs 2024/2025, amb la participació de 110.000 alumnes i prop de 1.700 centres. Entre les novetats destaquen la inclusió de la competència en llengua estrangera francés per a 2n d’ESO i una nova aplicació que millora la gestió dels torns per a realitzar les proves.
Reconeixement i futur
La iniciativa de digitalització de les avaluacions ha sigut reconeguda internacionalment, i la Generalitat espera que esta metodologia continue millorant la qualitat educativa en la Comunitat Valenciana, garantint dades objectives per a la presa de decisions i el desenrotllament d’estratègies pedagògiques més efectives.