Què ens depararà el temps a l'octubre?

És un mes que es caracteritza per presentar importants canvis de temps, amb les primeres borrasques atlàntiques i episodis de DANA


El mes de setembre s'ha desenvolupat de la manera habitual, amb el seu característic temps canviant que ens ha deixat zones amb tempestes i pluges intenses, mentre que en altres punts l'estiu s'ha prolongat. Tant és així, que en el litoral mediterrani es continuen registrant nits tropicals.


En tot just uns dies començarà octubre, un dels mesos més plujosos en gran part d'Espanya. És habitual que en este mes es produïsquen els primers temporals de rellevància a conseqüència de borrasques atlàntiques o episodis de DANA, amb les temudes riuades catastròfiques que es produeixen en el vessant mediterrani.

A tot això, hem de sumar que les nits ja són més llargues el que fa que les temperatures descendisquen a l'interior de la península.

Temperatures més altes del normal en el nord i sud peninsular


Durant la primera quinzena comptarem amb un temps variable, alternant cicles frescos i inestables amb uns altres més estables i càlids. En els primers dies s'espera un temps regirat a causa de l'arribada d'un front fred d'origen atlàntic.


En el nord-oest peninsular (Galícia, nord de Castella i Lleó i Extremadura) els termòmetres se situaran entre 1 i 3 °C per davall del normal.

Enfront d'això, en l'est de la península i Andalusia les temperatures es trobaran entre 1 i 3 °C per damunt dels valors mitjans. No es preveuen grans desviacions respecte als valors comuns en el centre peninsular, Canàries i Balears.


En la segona meitat del mes predominaran les altes pressions entre la península i Centreeuropa, la qual cosa propiciarà temperatures d'entre 1 i 3 °C més altes del normal en tot el país, a excepció de l'arxipèlag canari on rondaran la mitjana.

Precipitacions sense anomalies

 

A Galícia, Astúries i Cantàbria s'esperen precipitacions abundants durant els primers dies del mes. En la meitat sud i els arxipèlags la situació serà diferent amb temps estable i sec, degut en gran part al predomini dels vents del nord-oest.


En la resta de la primera quinzena s'esperen pluges entorn de la mitjana o lleugerament per damunt a la Regió de Múrcia, Comunitat Valenciana, Almeria, Balears, meitat occidental de Castella-la Manxa, Aragó, Catalunya i en el Cantàbric Oriental durant la primera quinzena d'octubre.

A la fi de mes les pluges atendran la mitjana excepte en el Sistema Central, on se situaran per damunt de la mitjana.


En qualsevol cas, en estes dates s'ha de contemplar la possibilitat que en algunes zones localitzades puguen recollir-se grans quantitats de pluja en poc temps i canviar totalment la distribució de les anomalies.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Refresca l'ambient" "Una setmana tranquil·la"