Torna a brillar el cel: ja són ací les Leònides!

El 16 i 17 de novembre tindrà lloc el seu pic màxim amb una taxa d'activitat entre els 10 i 20 meteors per hora

Les Leònides és una pluja de meteors visible entre el 6 i el 30 de novembre de tots els anys. Provenen del cometa 55P/Tempel-Tuttle, que tarda 33,2 anys a fer un volt completa en la seua òrbita.

L'última vegada que va transitar prop de la nostra òrbita va ser l'any 1998 i no serà fins a 2031 quan puguem veure una gran pluja d'estreles el mes de novembre com ja va ocórrer en 1833 a Amèrica del Nord.


Entre els pròxims 16 i 17 de novembre tindran el seu pic màxim segons l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN). La seua taxa d'activitat serà modesta en comparació amb altres pluges d'estreles i oscil·larà entre els 10 i 20 meteors per hora.

El seu pic màxim serà dos dies abans del pleniluni del 19 de novembre, per la qual cosa enguany no serà el més idoni per a la seua observació. Malgrat això, quan la Lluna comence a posar-se després de l'horitzó, entre les 4:00 h i les 6:00 h, les condicions seran una mica més favorables.

Meteors o meteorits?

 

Les Leònides igual que altres estreles fugaces són considerades meteors. Són deixalles que ha llançat un cometa al seu pas i segueixen la seua mateixa òrbita. En aqueix cas, les Leònides són els fragments del cometa 55P/Tempel-Tuttle.


La grandària de les Leònides varia i pot oscil·lar entre un mil·límetre i diversos centímetres. Quan entren en la nostra atmosfera es desintegren, ja que viatgen a grans velocitats que poden anar entre els 20.000 quilòmetres per hora i els 71 quilòmetres per segon. Si la seua grandària és major i no es desintegren dins de la nostra atmosfera passen a denominar-se meteorits.

On es podran veure?

 

Igual que amb altres pluges d'estreles, qualsevol mirador, muntanya o espai obert i sense obstacles és idoni per a gaudir de les Leònides. El recomanable és eixir de la ciutat per a evitar així la contaminació lumínica.


Es recomana arribar al punt d'observació entre mitja hora i una hora abans que comence l'espectacle per a acostumar així la vista a la foscor. Malgrat l'estat de la Lluna, és preferible mirar cap als punts més foscos, amb indiferència de la direcció.

A més, a causa de les temperatures fredes és necessari portar una bona jaqueta per a gaudir de l'espectacle.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Un temporal interminable" "Encara queden dos o tres dies de temporal"