DocsValència 2023: Art i memòria a través del cinema documental
La IX edició del festival de cinema de no ficció DocsValència-Espai de No Ficció tindrà lloc del 9 al 17 de maig a València, centrada en figures icòniques com Paco Rabanne, les emblemàtiques Falles i la nostàlgia del futbol dels anys 90. Aquest certamen destaca el compromís amb el cinema documental com una forma d’exploració artística i eina per comprendre la societat.
Les projeccions, que es realitzaran als Cinemes Lys, presentaran una selecció de pel·lícules que busquen connectar amb noves narratives i reflexionar sobre temàtiques contemporànies. Les seccions Mirades, Panorama i Global Docs seran els grans eixos del festival.
En la secció Mirades, que posa en relleu el cinema amb arrel valenciana, es podran veure set pel·lícules que aborden temàtiques diverses. Destaca ‘Cecilia Bartolomé. Tan lluny, tan a prop’, dirigida per Giovanna Ribes, que realitza un retrat de la cineasta alacantina que va obrir camins en un context marcat per la censura. Un altre títol important és ‘Vínculo. La crida del pingüí’ de Batiste Miguel Gil, que acompanya un viatge de l’escriptor Alejandro Palomas i la biòloga Josabel Belliure fins a Terra de Foc.
Així mateix, la pel·lícula ‘Soñando fútbol’, de Gonzalo Gurrea Ysasi, reuneix exfutbolistes per a reflexionar sobre somnis i referents en el món del futbol, mentre que en ‘Tierra normal’, José Andrés Sáiz documenta la tensió en un poble davant de la possible construcció d’un magatzem nuclear. ‘Faltan vuestros nombres’, de Pablo Gabaldón, es centra en la memòria democràtica i la repressió franquista a València. Completant aquesta secció, ‘La dansa de la pólvora’, de Pablo Zanón, realitza un retrat de les Falles mitjançant la mirada de cinc protagonistes.
La secció Panorama presenta quatre títols de producció nacional que aborden temes com la identitat, la precarietat i la memòria històrica. Títols com ‘Hija del volcán’, de Jenifer de la Rosa Martín, i ‘Burnout’, d’Ander Duque, ofereixen perspectives íntimes i emocionals sobre les vivències humanes.
En la secció internacional Global Docs, es presentaran obres com ‘This is Ballroom’ del brasiler Juru Vitá, que explora l’escena ballroom de Rio de Janeiro com una plataforma d’expressió i resistència per a la joventut LGBTQ+. De Perú, Joanna Lombardi Pollarolo porta ‘Quédate quieto’, una història en un cementeri ocupat per famílies sense llar, i l’austríaca Clara Trischler presenta ‘Night of the Coyotes’, que reflexiona sobre la frontera mexicana.
El festival rep el suport de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, juntament amb diverses organitzacions culturals, incloent À Punt Mèdia i el Festival Internacional de Cinema Documental DocsMX. Aquesta col·laboració reforça la importància del festival com a plató de la cultura documental.