PLD Space anuncia ‘Linx’ i ‘Miura Next’ per a ‘liderar la sobirania tecnològica d’Europa’ a partir del 2030

Preveu arribar a 300 empleats a final d’any i treballa en la “primera càpsula espacial tripulada” d’una empresa privada europea

ELX, 7 (EUROPA PRESS)

L’empresa PLD Space, situada a Elx i dedicada al sector aeroespacial, ha presentat este dilluns dos projectes, la càpsula tripulada ‘Linx’ i el coet ‘Miura Next’, que pretén desenvolupar en els pròxims deu anys per a “liderar la sobirania tecnològica europea” i competir en el mercat internacional d’esta indústria.

En paraules del cofundador i CEO de la companyia, Raúl Torres, ‘Linx’ serà la “primera càpsula espacial tripulada” desenvolupada per una empresa privada a Europa que proporcionarà “servici de transport espacial més enllà de 2030 per a càrrega i eventualment humans, llançant-los a òrbita i portant-los de tornada sans i estalvis”.

Torres ha assenyalat que el propòsit és realitzar el llançament el 2030 “amb diversos maniquís i durant tres dies en òrbita” i cobrir “entre quatre i cinc seients”. Per al ‘Linx’ serà necessari utilitzar un ‘Miura Next’. “Volem servir d’empresa de transport entre la Terra i la Lluna perquè la humanitat no estarà parlant només de la baixa òrbita en el futur. Quan demostrem la seua fiabilitat i siguem capaces de llançar càrrega a òrbita, parlarem de transportar persones. Europa necessita tenir el seu propi lideratge, diferenciada d’Estats Units i Xina”, ha concretat.

La càpsula ‘Linx’ l’han pogut contemplar els assistents a l’esdeveniment ‘Beyond’, en el qual PLD Space ha fet balanç dels seus “assoliments” en l’última dècada, així com de la seua situació actual, i ha avançat els treballs que centraran la seua activitat en els següents deu anys. L’acte s’ha desenvolupat en la nova fàbrica de la companyia a Elx Parc Industrial, coincidint amb el primer aniversari del llançament del ‘Miura 1’.

AIXÍ SERÀ EL ‘MIURA NEXT’

Quant a les característiques del ‘Miura Next’, Torres ha detallat que aconseguirà els 60 metres d’altura i tindrà 3,5 de diàmetre. Igual que el ‘Miura 5’ –s’espera que estiga llest a la fi del 2025 i llançar-ho a principis del 2026– estarà conformat per dos etapes i es propulsará mitjançant querosen i oxigen líquid. Així mateix, es desenvoluparà una “nova família de motors”. L’objectiu, ha indicat, és tenir fabricat el 2030 el primer coet d’esta modalitat. També plantegen que siga “recuperable” i que compte amb unes capacitats de llançament “de més de deu tones, la major que mai haja tingut Europa”.

“El mateix coet multiplicat per quatre farà que ‘Miura Next’ siga un dels més potents. Volem entrar en el servici espacial de debò, pensant en la Lluna i en Mart”, ha indicat Torres. Així, el ‘Miura Heavy’ serà la meta per al 2033.

LLANÇAR ‘MIURA 5’ A PRINCIPIS DEL 2026

Amb l’experiència del ‘Miura 5’ es construirà la “base” per a provar el ‘Linx’ i “garantir el seu funcionament”. En este sentit, Raúl Verdú, cofundador i responsable de Desenvolupament de Negoci de PLD Space, ha assegurat que “serà una competició dura, però a costa de no fallar”. “Sabem que fer volar el ‘Miura 5’ a la primera va a ser complicat, però clients comercials, agències espacials o institucions necessitaran llançar satèl·lits a l’espai”, ha recalcat.

Verdú ha posat en valor el “repte ambiciós” de llançar 30 ‘Miura 5’ per any a llarg termini i anar “incrementant a poc a poc” la seua capacitat de càrrega. A més, la previsió de moment és tenir-ho llest a la fi del 2025 i realitzar el primer llançament entre gener i febrer del 2026. Es farà des de la base “històrica” de Kourou (Guayana francesa), on recentment PLD Space ha destinat deu milions d’euros per a començar a construir “en breu” la infraestructura necessària per a l’enlairament en un lloc “ideal i estratègicament localitzat”.

En el pegat del ‘Miura 5’ es podran observar les banderes d’Espanya, França i la Unió Europea (UE) o palmeres d’Elx i Kourou.

‘SPARK’: PROGRAMA AMB FINALITATS ACADÈMIQUES

D’altra banda, en l’esdeveniment ‘Beyond’ s’ha fet balanç del programa ‘Spark’, que anirà lligat al primer llançament del ‘Miura 5′. L’objectiu és usar la capacitat de càrrega en els primers llançaments amb finalitats acadèmiques i per a les persones més joves.

D’esta manera, Sara García Alonso, investigadora i membre de la reserva d’Astronautes AQUEIXA, ha indicat que amb aquesta idea es pretén “animar a la societat a somiar en gran” amb “propostes d’innovació tecnològica” i i incentivar a les noves generacions al fet que es decanten per la carrera científica en el seu futur. En el moment d’esta exposició, s’han comptabilitzat 98 plantejaments “per a fomentar este coneixement” a partir de la labor de professorat de Primària. La majoria procedix d’Europa, encara que també d’Amèrica, Àsia i Oceania.

155 MILIONS DE FINANÇAMENT

L’acte ho ha iniciat el president executiu de PLD Space, Ezequiel Sánchez, qui ha detallat que fins a l’actualitat la companyia ha aconseguit 155 milions d’euros de finançament “amb inversors de tot tipus”. A més, ha explicat que compta amb 254 empleats de 17 nacionalitats diferents i que està previst incorporar 50 més fins a finals del 2024. Segons Sánchez, això és una “visió ambiciosa” per a l’empresa constituïda el 2011. “Volem posicionar-nos de forma competitiva. No llançant coets, sinó guanyant diners fent-ho, que és l’objectiu final”. Així, ha indicat que l’activitat comercial de l’entitat a l’inici de l’any està estimada en 596 milions d’euros.

Quant a l’espai de treball, el president executiu ha explicat que explica, en total, amb 188.000 metres quadrats d’instal·lacions. Entre ells, s’inclouen les noves oficines centrals i centre de producció del Parc Industrial il·licità, on fa tres setmanes s’ha incorporat la plantilla, si bé l’activitat industrial “porta desenvolupant-se des de fa cinc mesos”; i també el banc d’assaig de PLD Space a Terol. Abans de finalitzar, Sánchez ha agraït el respatler d’inversors privats i del Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana com a institucions públiques.

ÚLTIMES NOTÍCIES