Plombir i Miranda, les belugues rescatades de l’aquari d’Ucraïna seguixen la seua adaptació a l’Oceanogràfic

“Estem treballant que vagen coneixent el seu hàbitat abans d’integrar-les amb la resta dels animals”, assenyala un especialista

VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)

Les dos belugues rescatades d’un aquari a Ucraïna, Plombir i Miranda, seguixen en la seua fase d’adaptació a la seua nova vida a l’Oceanogràfic de València, lluny dels bombardejos, on cada vegada estan sent més receptives a les estimulacions dels cuidadors.

Estos dos animals, que habitaven a l’aquari de Kharkov, van ser trasllats de forma exitosa a València en un “complex” operatiu que es va desenvolupar en 48 hores i en el qual van treballar especialistes en mamífers marins de l’Oceanogràfic de València i dels aquaris americans de Geòrgia Aquarium i SeaWorld.

Els responsables de l’aquari valencià han recordat que quan van arribar, el passat 18 de juny, el mascle sí que va tornar a menjar prompte, després de l’estressant viatge fins a València, però la femella va tardar un poc més de temps a aclimatar-se a la seua nova llar. Per això, destaquen la necessitat que ambdues belugues convisquen en un entorn “més o menys controlat” que els puga oferir un espai “en calma” perquè reben este nou entorn com a positiu.

Així ho ha detallat Daniel García, director d’operacions zoològiques de l’Oceanogràfic, qui ha explicat que les dos belugues estaven habituades a viure en un recinte amb una sola piscina, per la qual cosa els semblava “estrany” creuar les portes per a eixir a les altres piscines d’estes instal·lacions.

“Ara mateix estem treballant que vagen coneixent el seu hàbitat abans d’integrar a Miranda i Plombir amb la resta dels animals”, ha assenyalat García, qui ha indicat que ambdues belugues gaudixen d’un bon estat de salut després de les reiterades proves que els han anat realitzat l’equip de veterinaris de l’Oceanogràfic.

Una de les quals han anat duent a terme estos dies són les proves termogràfiques de la boca, que permeten, a través d’una càmera tèrmica, prendre la temperatura i que, segons el color en cada píxel de la pantalla, es perceba si hi ha algun tipus d’inflamació, alguna dent, alguna infecció o alguna úlcera. Alguna cosa que també duen a terme en la resta del cos de l’animal per a detectar possibles inflamacions, contusions i lesions.

Ara, quasi 15 dies després de la seua arribada a València, ja comencen a jugar amb joguets i estan, a poc a poc, coneixent també amb les altres dos belugues que ja estan en este aquari, Yulka i Kylu, a través de les comportes. “Tot és part del període d’adaptació, i ara estem treballant molt que aprenguen a creuar les portes”, ha detallat García.

UNA NOVA FAMÍLIA DE BELUGUES A VALÈNCIA

Respecte al procés d’integració en el tanc amb les altres dos belugues que ja residixen a l’Oceanogràfic, García ha indicat que, de moment, només hi ha hagut contacte visual entre aquests quatre animals i que encara no saben quan podran reunir-los en un mateix espai.

“Realment este termini ens ho donaran els animals segons vagen evolucionant, i és veritat, que quan es coneixen per primera vegada és normal que puga existir certa reactivitat”, ha comentat el responsable de Zoologia de l’Oceanogràfic, qui ha recordat que estos mamífers marins són molt acústics pel que també s’està desenvolupant certa comunicació entre els quatre animals.

Els cuidadors estan monitoritzant les xiulades amb els quals es comuniquen estes belugas, i han percebut que tenen dialectes diferents a causa de la seua procedència. “En funció d’este tipus de xiulades també podem saber si esta relació entre ells és més agressiva o no. La femella hem percebut que té molt bona afinitat amb una de les belugues que ja està a València però el mascle és el més dominant i necessita més temps d’adaptació”, ha assenyalat.

No obstant això, García ha recordat que en este aquari intenten sempre unir a grups d’animals, –“no volem que es faça de forma individual”, ha dit– el que implica més temps d’adaptació. En este cas, creuen que no hauria de “tardar massa” este procés ja que consideren que per a estos animals crear una nova família de belugues en este aquari serà una cosa “súper positiva”: “Les belugues són animals gregaris i viuen en grup pel que tota la part de sociabilització és molt important”.

ÚLTIMES NOTÍCIES