Promotors valencians aplaudixen que Brussel·les vulga intervenir més en habitatge i urgixen a actuar en finançament

VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)

L’Associació d’empreses Promotores de València (Aprova) considera una “fantàstica” notícia que la Comissió Europea vulga implicar-se recolzant als estats membres en matèria d’habitatge i ha demanat que les seues mesures se centren a facilitar el sòl disponible per a la construcció i a impulsar vies de finançament.

Així ho ha valorat, en declaracions a Europa Press, després que el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Promoció de Manera de Vida, Margaritis Schinas, afirmara durant la seua intervenció en un debat sobre habitatge assequible en la seu del Parlament Europeu que la Comissió vol donar passos “palpables concrets i eficaços” en matèria d’habitatge per a exercir un paper més rellevant en este àmbit i “recolzar i no substituir” tant als Estats membre com als ens locals, que seguiran tenint les principals competències.

L’associació ha remarcat que “amb caràcter general és una bona notícia” que Brussel·les es manifeste en estos termes. Ha assegurat que el sector de la promoció està “bastant compromès” amb l’habitatge assequible, però hi ha “dos coses fonamentals” per a “poder oferir habitatge assequible”: “Necessitem l’oportunitat que hi haja sòls i finançament”.

Per als promotors, resultaria “magnífic” que “Europa reunida i potent diguera que a Europa hi ha un problema d’habitatge i que va a haver-hi unes línies de crèdit especials per a fomentar l’habitatge”. Este finançament, ha assenyalat Aprova, podria articular-se amb fons a l’estil dels Next Generation, participacions dels vaixells centrals de cada país o amb els ICO, per exemple.

A més, ha assenyalat que la Comissió Europea pot instar als territoris a traure sòl al mercat “perquè si tenim molt finançament d’Europa, però no hi ha sòl, no podem oferir habitatge assequible”.

“SI NO HI HA UN GRAN PACTE SERÀ COMPLICAT”

“El sòl no es crea de hui per a demà, no és una solució per a matí” i en la seua disponibilitat entrarà en joc a més la normativa municipal, l’autonòmica i la nacional. Per tant, Aprova ha advertit que “si no hi ha un gran pacte d’habitatge de les tres administracions va a ser molt complicat”.

Aprova ha reconegut que en els dos últims anys l’habitatge ocupa un “paper fonamental en la taula del debat polític”, en la qual cada partit “es posiciona, però són conscients del problema i volen solucionar-ho”. En això, s’han d’implicar les quatre administracions local, autonòmica, nacional i, ara l’Europea, ha apuntat.

L’associació empresarial ha puntualitzat que les polítiques per a promoure l’habitatge assequible són “lentes” i que cap solució serà “immediata”, però “si hi ha finançament el que es va a generar és confiança perquè els inversors i els promotors ens posem, però hem d’anar a buscar estes oportunitats”.

El nombre d’habitatges disponibles a la ciutat de València ha descendit un 83% des del 2019, segons les dades de l’últim informe de la Càtedra Observatori de l’Habitatge de la Universitat Politècnica de València. Amb això, el preu de l’habitatge ha aconseguit una pujada propera al 85%.

El preu mitjà unitari de l’habitatge lliure es va incrementar un 17% interanual en el tercer trimestre de l’any, fins als 3.508 euros per metre quadrat, i és un 92% més car que els de l’habitatge de protecció pública. A més, l’informe va incidir que la situació de l’habitatge a València ha arribat a un “punt crític”: existixen menys de 200 habitatges d’obra nova disponibles per a una població de més de 800.000 habitants.

ÚLTIMES NOTÍCIES