Puente avança que estudien liberalitzar el peatge d’AP-7 en la circumval·lació d’Alacant per a descongestionar A-70

ALACANT, 10 (EUROPA PRESS)

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha avançat que el seu departament està estudiant alçar el peatge de l’autopista AP-7 en la circumval·lació d’Alacant, amb l’objectiu de “descongestionar” l’autovia A-70, que “suporta 100.000 vehicles diaris”.

Així ho ha assenyalat aquest divendres el titular de Transports a casa Mediterrani a Alacant, durant la seua intervenció en el Fòrum ‘Connexions i infraestructures per a Alacant’.

Puente ha destacat que ha demanat informes sobre liberalitzar el peatge de l’AP-7 a Alacant per a descongestionar l’A-70, ja que considera que en aquesta autovia hi ha “un problema molt seriós”, amb trams pels quals circulen 95.000 vehicles al dia, 86.000 en un altre tram i 75.000 en un altre.

“Òbviament, ens hem de plantejar aquest tercer carril que s’està reclamant, però això és una solució a molts anys vista”, ha advertit, ja que ha apuntat que suposaria al voltant de 300 milions d’euros d’inversió, a més del temps d’estudis, projectes i licitació, mentre que creu que necessiten “solucions ja, perquè hi ha molt tràfic, hi ha congestió i hi ha siniestrabilidad”.

En aquest sentit, ha apuntat que utilitzar l’AP-7 solucionaria “una part important” del problema, ja que segons els estudis que han realitzat, permetria transferir uns “20.000 vehicles diaris de la A-70 a l’AP-7”.

Per això, ha destacat que tenen “una solució en la mà” que permetria resoldre, “almenys inicialment”, la situació, mentre treballen en el tercer carril, que ha insistit que “va a portar molt temps”.

“He obert aquesta reflexió en el Ministeri i, llevat que em trobe amb algun problema de caràcter legal amb Hisenda, o no sé els problemes que podrem tenir. Però llevat que existiren aquest tipus de problemes, el raonable és que alliberem els peatges de l’AP-7 i permetem aquest transferència de tràfics de la A-70 a l’AP-7”, ha subratllat.

A més, ha precisat que el transvasament a l’AP-7 permetria també el tràfic pesant, que és “tremendament lesiu, contribueix a la congestió i a la siniestrabilidad”. No obstant això, ha insistit que estan treballant en això i encara no cal “donar-ho per fet”, però ha puntualitzat que en tractar-se d’una solució “de curt termini” hauran de prendre una “decisió primerenca”.

“La situació d’Alacant és una situació excepcional, perquè no hi ha cap tram amb aquest volum de tràfic i amb una alternativa d’una autopista en paral·lel que permeta una descongestió immediata d’aquest calibre. Per tant, que no s’emocionen en altres territoris. Estem parlant ja de seguretat, no només de descongestió, ni una qüestió econòmica”, ha sostingut.

El titular de Transports ha destacat que el Govern, des del 2018, ha alliberat mil quilòmetres peatges, “a mesura que les concessions han anat vencent” i ha assenyalat que hauran d’arribar a un escenari on es decidisca com es volen pagar les autopistes o autovies, per al que creu que és necessari tenir “un escenari homogeni”.

“Crec que cal posar el comptador a zero. La nostra idea és arribar a un punt en el qual no hi haja peatges, en el qual tots estiguem en les mateixes condicions i, a partir d’ací, prenguem una decisió”, ha ressaltat, i ha precisat que serà cobrir-la amb impostos o amb pagaments dels usuaris.

CORREDOR MEDITERRANI

Durant la seua intervenció, el ministre també ha posat en valor la inversió del Govern en el Corredor Mediterrani, que ha afirmat que ha sigut de “més de 6.400 milions d’euros licitats en sis anys”. “El 2018, el 90 per cent del Corredor estava sense definir, sense un sol paper. Hui tenim un pla seqüenciat d’actuacions, completament definides. Cada tram del Corredor està en marxa. S’ha aprovat l’adaptació del nus de l’Alzina-Alacant, que és l’última peça que necessitàvem per a llançar les obres al 100% del Corredor entre la frontera francesa i Almeria, que és al que podem aspirar en aquesta legislatura”, ha ressaltat.

En aquest sentit, ha qüestionat el rebuig del PP espanyol al Mapa d’Infraestructures d’Europa, que encara que Puente ha admès que no els satisfà “completament”, sí considera que “el balanç i el reglament és bo i fa avançar” al Corredor Mediterrani.

D’altra banda, quant a les queixes de la província d’Alacant per ser “la pitjor tractada”, Puente ha sostingut que la seua Ministeri va pressupostar 166 milions d’euros el 2023, dels quals es van executar 102 milions, per la qual cosa “no és, ni des de lluny, l’última província, amb menys inversions executades”, al mateix temps que ha afegit que algunes infraestructures que es desenvolupen fora de la província també beneficien a Alacant.

“CRITERIS RIGOROSOS” PER A PLANIFICAR

Puente també ha defensat la importància que la planificació de les infraestructures i les decisions d’inversió es base “en criteris rigorosos”, tant tècnics com a socioeconòmics, per a “resoldre els problemes reals de la ciutadania en el menor termini i amb els menors costos i riscos possibles”.

“Hem de discutir la idoneïtat dels projectes sobre la base de criteris rigorosos, no sol tècnics, també d’impacte socioeconòmic. El rigor no ofega la discussió política, però sí ho ordena. Un pont, un aeroport, una estació o una variant no són d’esquerres o dretes. Són o no adequats”, ha asseverat.

Per això, ha fet una trucada “al rigor” en el debat de les infraestructures per a planificar “amb encert i prendre les millors decisions”. “La meua intenció és posar sensatesa. Impulsar allò que es puga i plantejar alternatives per a resoldre els problemes reals amb mesures possibles”, ha expressat.

Sobre aquest tema, considera que la Llei de Mobilitat Sostenible, que es tramita a les Corts Generals, permetrà “avançar en una planificació racional que garantisca que s’inverteix en allò que millor repercutisca a la majoria”.

MORANT CELEBRA LES “APOSTES SENSE PRECEDENTS” DEL GOVERN

Sobre aquest tema, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, que també ha assistit a la trobada, ha posat en valor, en declaracions als mitjans de comunicació, la “possible liberalització” de l’AP-7 a Alacant “per a aconseguir que no hi haja uns territoris amb un greuge comparatiu enfront d’uns altres”.

En relació al Corredor Mediterrani, Morant ha sostingut que “no només valen les paraules” i, al seu judici, s’ha “demostrat amb fets que el Govern d’Espanya està fent aquest apostes sense precedents”. “El Partit Popular i el senyor Carlos Mazón, es dediquen tots els dies a demanar al Govern, però quan poden demostrar amb fets, quan tenen alguna cosa que dir, per exemple a Europa, han demostrat que tornen a posicionar-se en contra de les infraestructures”, ha asseverat.

“La setmana passada en una votació inexplicable l’únic partit popular de tota Europa que va votar en contra del Corredor Mediterrani va ser el PP d’Espanya. Per tant, també el PP del senyor Mazón i dels valencians i les valencianes. No ho entenem”, ha insistit Morant.

ÚLTIMES NOTÍCIES