La rebaixa del combustible serà automàtica al repostar des del divendres

La bonificació de 20 cèntims per litre de combustible estarà en marxa a partir d’aquest divendres. Així podrà ser comprovada pels conductors des del moment en el qual paguen el seu subministrament en la gasolinera.


Rebre les notícies de València Diari

És el que va aprovar ahir el Govern en el reial decret que dona llum verda al seu pla de xoc per a atenuar l’impacte de la guerra i on les mesures del camp energètic són les grans protagonistes després de l’alça experimentada pel petroli en les últimes setmanes, així com pel repunt desbocat de la llum.

Totes les actuacions entraran en vigor amb data 1 d’abril, a l’espera que el Congrés avale el decret dins de 30 dies, com a màxim. En el cas dels combustibles, l’Executiu va explicar com s’aplicarà el descompte anunciat: serà una bonificació que constarà en el preu final que pague cada consumidor, especificant sobre el paper els 15 cèntims per litre que costeja l’Estat, així com els cinc cèntims de les estacions de servei. «Haurà d’aparéixer recollit», va dir la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Tiquet i factures hauran d’incloure el descompte aplicat en virtut del decret.

A fi d’evitar una alça generalitzada de preus per a després aplicar aqueixes rebaixes, Transició Ecològica estructurarà la mesura a través d’un mecanisme «que els permetrà fer una oferta que ha de ser pública i comunicada oficialment». I «vetlarà pel seu compliment», independentment que la companyia vulga incrementar aqueixa promoció, com ja l’han anunciat Repsol, Cepsa i BP en diferents accions comercials.

Hisenda

A més, Hisenda habilitarà un mecanisme d’accés a liquiditat a les gasolineres que el sol·liciten a l’Agència Tributària. Una via que els permetrà dotar d’aqueixa injecció «en funció del volum de venda, declarats en els mesos anteriors» a aquesta crisi.

Limitar preu del gas

A l’espera que Espanya i Portugal presenten davant Brussel·les el seu pla per a limitar el preu del gas en el mercat majorista i així rebaixar «el màxim possible» -segons Transició Ecològica- el preu de l’electricitat, el pla aprovat ahir inclou ja algunes actuacions en matèria energètica.

Per exemple, una actualització dels ingressos que perceben una part de les centrals renovables, de cogeneració i residus, que permetrà reduir la factura elèctrica en 1.800 milions aquest 2022 «sense alterar la rendibilitat d’aqueixes instal·lacions».

Aquesta mesura suposarà, segons fonts governamentals, una rebaixa de cinc euros de mitjana en el rebut del consumidor. S’aconseguirà gràcies a la reducció d’un 55% en els càrrecs que inclosos en el rebut per aquest concepte lligat a les energies verdes.

Mesures en el sector elèctric

A més, Ribera ha destacat que el Govern buscarà una major recaptació pel que es coneix com a “beneficis caiguts del cel” i intentarà liquidar al més prompte possible la retribució a les renovables. Des del Govern han assegurat que s’està treballant en l’actualització del règim retributiu específic de la producció d’electricitat a partir de renovables.

A més, s’ha estés fins al 30 de juny el sistema per a reduir l’excés de beneficis en el mercat elèctric. També s’aprovaran altres mesures reguladores per a fomentar i accelerar el desplegament de les energies renovables.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies