La titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Catarroja, encarregada d’investigar la gestió de la dana que va afectar la Comunitat el 29 d’octubre, ha rebutjat la personació de la Generalitat Valenciana com a responsable civil subsidiària. La jutgessa ha argumentat que “no procedix en aquest moment processal”, destacant la importància de seguir els tràmits legals establerts.
En una interlocutòria emesa i notificada aquest dimecres a les parts implicades, la magistrada sosté que, segons la jurisprudència de l’Audiència Provincial de València, per tal que un responsable civil subsidiari s’integri al procès, és necessari que la pretensió civil siga dirigida contra ell i s’haja donat trasllat del document d’acusació, o que hi haja una resolució judicial prèvia per assegurar responsabilitats.
La resolució actual, que respon a la demanda de l’Advocacia de la Generalitat presentada el 7 d’abril, és provisional i pot ser objecte de recurs en reforma dins dels tres dies següents, o d’apel·lació en un termini de cinc dies, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.
Segons l’article 121 del Codi Penal, l’Estat i les administracions públiques poden ser responsables subsidiaris dels danys causats per delictes dolosos i culposos, si els autors són funcionaris en l’exercici de les seues funcions. Així, quan es requereixi responsabilitat civil, s’ha de dirigir simultàniament contra l’ens públic presumptament responsable.
Actualment, l’exconsellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, i l’exsecretari d’Emergències, Emilio Argüeso, són investigats en aquesta causa, ja que en la data dels fets ocupaven càrrecs d’autoritat. No obstant això, la jutgessa ha decidit que no és procedent la seua personació com a responsable civil subsidiària en aquest moment processal basant-se en la legislació existent.
A més, la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim) estableix que la comunicació de la causa a terceres persones civilment responsables és imprescindible en el tràmit de qualificació del delicte. D’aquesta manera, s’assegura el principi de contradicció i es protegeix el dret a la tutela judicial efectiva, permetent l’intervenció de les parts durant la investigació i el procés judicial.