Acusa a Compromís i els “moviments d’esquerra” de fer “una campanya contra el castellà” amb “mentides i coaccions”
VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
El conseller d’Educació, José Antonio Rovira, ha defensat la consulta de la llengua base en els centres educatius de la Comunitat Valenciana per a garantir la “llibertat” d’elecció als pares i mares dels alumnes “sense imposicions ni campanyes” i ha negat que existisca una “persecució” al valencià des de la Generalitat, al mateix temps que ha apostat per “mantenir la neutralitat” i l'”equilibri” entre ambdues llengües cooficials.
D’esta manera ho ha manifestat hui dijous durant la seua intervenció en el ple de Les Corts, a preguntes de Compromís i Vox sobre esta consulta, que arrancarà el pròxim 25 de febrer i es perllongarà fins al 4 de març.
Sobre este tema, Rovira ha recalcat que l'”únic motiu” del retard d’este procediment, previst inicialment per a novembre del passat any, ha sigut la dana del passat 29 d’octubre. “És ruin fins a per a acusar-nos d’això”, ha enlletgit al diputat de Compromís Gerard Fullana.
El titular d’Educació ha defensat que en el model del Consell “no hi ha cap persecució” del valencià, enfront de la qual “si que feia” l’anterior govern del Botànic “implantant models amb el 90 per cent en valencià i el 10% en anglès”. “Este és el seu model, el català”, ha censurat.
Seguidament, ha posat en valor que, ara, el Consell de Carlos Mazón planteja un model “equilibrat i completament democràtic”. “No com el model seu del Botànic, que apostava per la immersió lingüística, i era no més que una còpia dolenta del model català d’imposició lingüística”, ha insistit.
Així, Rovira ha posat l’accent que ara “cada família va a poder triar” en un model “equilibrat amb una cosa que no els agrada a vostès que es diu llibertat”.
“Sembla que odien la llibertat, estan fent el possible i l’impossible perquè les famílies no puguen triar lliurement la llengua base en la qual volen que els seus fills estudien”, ha lliscat al diputat de Compromís.
“HAN ENTRAT EN PÀNIC”
“Perquè vostès, els capdavanters dels processos participatius, els defensors que la gent vota en referèndums per a independitzar-se d’Espanya, han entrat en pànic i estan intentant impedir que les famílies decidisquen el futur dels seus fills. Estan volent impedir que les famílies voten i que voten en llibertat (..) perquè realment no són més que una còpia dolenta d’un totalitarisme. I fomenten la participació, però només al que els qui els interessa i creuen que poden guanyar. I al que no els interessa, com és la llibertat d’elecció, menteixen i coaccionen per a bloquejar esta participació”, ha continuat.
De fet, ha ironitzat amb la “casualitat” que “tots els moviments d’esquerres sembla que ara estan en contra del castellà”. “I amb la instrumentalització que estan fent, no tenen límits, amb bulos, mentides, coaccions, com dient als xiquets que no voten castellà que a la seua mamà li va a costar els llibres 250 euros. Això s’està dient en centres, quan la Conselleria ha dit que la xarxa de llibres queda garantida al 100%. Estan vostès fent campanya contra el castellà, amb finalitats polítiques, clarament”, ha agregat.
ELS CENTRES “NO SÓN LLOCS PER A FER CAMPANYA”
Enfront d’això, ha recalcat que els centres educatius “no són llocs per a fer campanya” i que els equips directius dels mateixos “no haurien d’estar per a fer campanyes”, sinó per a “mantenir la neutralitat i deixar llibertat a les famílies”.
“Nosaltres no perseguim cap llengua, donem llibertat perquè trien si volen una mica més de valencià o una mica més de castellà, sense imposicions i sense campanyes”, ha incidit.
Per la seua banda, el diputat de Compromís Gerard Fullana ha retret al conseller d’Educació els seus “insults i amenaces a la gent que defensem que els nostres fills i filles puguen estudiar en valencià” i ha advertit que, en “dues setmanes, és possible que, per primera vegada, no puguen” fer-ho.
“Però si es pensa que amenaçant-nos ens callarà, està molt equivocat (…), així que, un senyor com vostè, ni ens impressiona ni ens crea cap problema”, li ha advertit.
“El que necessita el valencià, el castellà i l’anglès són més recursos”, ha reclamat Fullana a Rovira, al que ha acusat de crear una “guerra absurda” que va a “separar l’alumnat per motius polítics”, mentre que ha lamentat que les línies en castellà “tornaran a ser guetos d’immigrants” després de la consulta de la llengua base.
“PRESONERS”
Des de Vox també han preguntat per la consulta al conseller. Així, la diputada Julia Llopis ha eixit a la tribuna amb unes esposes, que ha exhibit, per a recriminar: “Presoners, presoners, van estar els nostres fills amb la llei d’imposició lingüística del Botànic”.
Per contra, ha destacat: “Hui, gràcies a la llibertat educativa, les famílies poden triar i, per fi, els nostres fills són lliures i no seran perseguits en els patis per vigilants ni els castigaran”.
En este moment, ha trencat les esposes i ha recalcat: “Senyor Rovira, queda molt treball per a fer amb l’eliminació total de l’adoctrinament ideològic que ha iniciat el Botànic i encara sobreviu en molts centres escolars”.
Així, ha qüestionat “on està la neutralitat i parcialitat dels centres que prometien des de la conselleria perquè puguen triar els pares des de la llibertat” i ha afirmat que “no està sent així”.
Per això, ha instat a Rovira a “traure la vara de comandament i actuar immediatament la inspecció educativa sancionant a tots aquells que no complisquen la llei”.
Sobre este tema, el conseller ha assenyalat: “No donem proveïment amb les denúncies i la inspecció educativa està actuant”. El conseller ha explicat que la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l’Educació establix el deure neutralitat dels centres i ha recalcat que s’ha habilitat un mecanisme de seguiment que assegure l’aplicació.
A més, ha recalcat que els servicis d’Inspecció Educativa si detecten alguna incompliment “en primer lloc tractarà de reconduir la situació a través de les actuacions d’assessorament normatiu oportú quant als drets i deures dels diferents membres de la comunitat educativa i, a segona instància, si percep el desviament respecte a la normativa vigent es procedirà al requeriment per escrit per a deixar constància d’este fet davant dels responsables d’aquesta actuació i finalment en cas de no atendre’s requeriments exigirien les responsabilitats oportunes”.
“Els centres educatius no són llocs per a fer campanyes partidistes i els equips directius que representen a l’Administració en estos centres no estan per a realitzar maniobres sectàries ni per a imposar cap llengua a les famílies, estan per a mantenir la neutralitat donant llibertat d’elecció.
A diferència de l’esquerra nacionalista nosaltres no perseguim cap llengua, donem llibertat d’elecció sense imposicions ni campanyes”, ha postil·lat.